Nyheter

– Akson er en kommunal løsning, mens vi er en løsning for alle aktører innenfor helse, sier kommunikasjonssjef Sigrun Berge Engen i Helseplattformen i Midt-Norge. Foto: Helseplattformen
– Akson er en kommunal løsning, mens vi er en løsning for alle aktører innenfor helse, sier kommunikasjonssjef Sigrun Berge Engen i Helseplattformen i Midt-Norge. Foto: Helseplattformen

Helse Midt-Norge og KS velger totalt forskjellige journalløsninger

Trondheim kommune/Helse Midt-Norge og resten av Kommune-Norge utvikler elektroniske journalsystemer til milliarder av kroner. De blir helt ulike. HELSEPLATTFORMENVEIEN VIDERE FOR AKSON

Publisert Sist oppdatert

Direktoratet for E-helse jobber nå på spreng med innstillingen til Helsedepartementet om hvordan gigantprosjektet Akson skal innføres.

HELSEPLATTFORMEN

Helseplattformen skal innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) ved sykehus og kommuner i hele Midt-Norge.

Det er første gang at det etableres en felles løsning for kommune- og spesialisthelsetjeneste, fastleger og avtalespesialister.

Etter kommunesammenslåingene er de 84 kommunene redusert til 66.

Trondheim kommune vedtok i august i fjor å løse ut sin opsjon i Helseplattformen, og kommunen gikk også inn på eiersiden med 40 prosent.

St. Olavs hospital og Trondheim skal ta i bruk løsningen først.

Kilde: Helseplattformen

Samtidig er Helse Midt-Norge allerede i gang med sin egen felles, elektroniske pasientjournalløsning.

Samtlige daværende 85 kommuner skrev i 2017 kontrakt med Helseplattformen Helse Midt-Norge RHF om et felles system til 3,3 milliarder kroner. Helse Midt-Norge lot seg ikke skremme av dårlige erfaringer med den elektroniske pasientjournalen Epic i Danmark.

– Akson er en felles løsning for alle landets kommuner, unntatt Midt-Norge. Helseplattformen er en løsning for både sykehus, kommuner og private aktører. Vi skal følge pasienten på tvers av tjenestenivåene. Det er den store visjonen, sier kommunikasjonssjef Sigrun Berge Engen i Helseplattformen i Helse Midt-Norge.

– Vil Helseplattformen til Helse Midt-Norge kunne kommunisere med Akson-systemet?

– Ja, fra vår side er det lagt stor vekt på at løsningen skal kommunisere med andre systemer. I Helse Midt-Norge lager vi en løsning på tvers av helsetjenestene. Journalen skal følge pasientene uansett om det er hos fastlegen, sykehus, eller sykehjem, mens Akson er en løsning for kommunene.

VEIEN VIDERE FOR AKSON

Direktoratet for e-helse skal levere forprosjektrapporten for Akson til Helse- og omsorgsdepartementet i slutten av februar.

Anbefalingene fra forprosjektet og den eksterne kvalitetssikringen skal gi grunnlag for Stortingets beslutning til våren om utforming og finansiering av prosjektet.

Intensjonsavtalene planlegges signert innen juni 2020 og vil basere seg på den endelige styringsdokumentet.

Med forbehold om denne beslutningen, kan de første kommunene ta i bruk løsningen i 2024.

Investeringskostnaden er i konseptvalgutredningen til Akson er estimert til 11,4 milliarder kroner. Under halvparten av kostnadene er knyttet til IKT.

Kilde: Direktoratet for e-helse

– Så det er forskjell mellom Akson og Helse Midt-Norge sitt system?

– Ja, Akson er en kommunal løsning, mens vi er en løsning for alle aktører innenfor helse. Sykehus, kommuner og private aktører. Akson gjelder bare kommunene, mens vi skal operere på tvers.

Direktoratet for e-helse har foreslått å dele anskaffelsen av Akson i to deler:

  • En felles kommunal pasientjournal for helsepersonell i alle kommuner, utenom kommunene i Helse Midt-Norge.
  • En helhetlig samhandling som skal gi innbyggerne og helsepersonell i sykehus, kommuner og fastleder bedre mulighet til å utveksle informasjon digitalt og legge til rette for bedre samhandling med andre statlige og kommunale tjenester, som for eksempel Nav og barnevern.

– For risikabelt

Programleder Terje Wistner i KS sier at løsningen til Helseplattformen er blitt vurdert og forkastet på grunn av dagens situasjon i spesialisthelsetjenesten utenfor Midt-Norge, med for høye kostnader og for stor risiko. 

- Akson skal ivareta både kommunal sektor og samhandling med spesialisthelsetjenesten, det er ikke et tiltak bare for kommunene, sier han.

– Vil todelingen av Akson i én del for felles kommunal pasientjournal og én del som er helhetlig samhandling, gjøre elektronisk kommunikasjon på tvers av kommuner, spesialisthelsetjenesten og private vanskelig?

– Kommunal side har hele tiden vært sterkt opptatt av å realisere dette som et samlet tiltak som består av både samhandling og journal. Deles det i to program, er det avgjørende at felles styring av gjensidigheter ivaretas. I det hele tatt er de løsningene som vil bli foreslått for organisering og styring av Akson avgjørende for mulighetene for å lykkes.

– Vil Akson og kunne kommunisere med Helseplattformen-modellen?

– Det ligger i helhetlig samhandling at det også skal ivareta kommunikasjon mellom Helseplattformen og resten av helsetjenesten.

Powered by Labrador CMS