Nyheter

Gunn Karin Gjul (Ap), statssekretær Kommunal- og distriktsdepartementet. Hun sier frikommuneforsøk og tillitsreform går hånd i hånd.
Gunn Karin Gjul (Ap), statssekretær Kommunal- og distriktsdepartementet. Hun sier frikommuneforsøk og tillitsreform går hånd i hånd.

Invitasjon til frikommuneforsøket kommer i mai

Søknader om å ignorere innsigelser eller fjerne rettigheter vil få blankt nei.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir i mai at frikommuneinvitasjonen går ut, kunne statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet fortelle på Lokaldemokratikonferansen denne uka. 

Ser store muligheter

Mange kommuner venter spent på å melde seg til frikommuneforsøk, og flere har bedt administrasjonene forberede søknader som skal behandles i kommunestyret. Det er særlig innenfor plan- og bygningsloven at mange ønsker forsøk, og Gjul har tidligere sagt at her er det store muligheter. 

Men hvis noen tror de kan kvitte seg med innsigelser som et forsøk, heller Gjul kaldt vann i årene.

– Det kommer ikke til å bli forsøk som går på å ignorere innsigelser, eller fjerne rettighetslovgivning, sa Gjul.

Bare å sette i gang

Aktuelle områder for forsøk er integrering, helse, omsorg, oppvekst, opplæring, miljø, plan og bygg.

– Hvis dere har forsøk som ikke støter på lover eller regler, er det bare å sette i gang med en gang, sa Gjul til kommunepolitikerne på konferansen.

På departementets hjemmeside står det dette om frikommuneforsøket:

«Lov om forsøk i offentlig forvaltning gir muligheter for forsøksvirksomhet i forvaltningen. Statlig og kommunal forvaltning kan gjennom forsøksloven få prøve ut løsninger som kan føre til mer effektiv organisering, raskere saksbehandling eller bedre tjenester for brukerne. Forvaltningen kan da få unntak fra krav i lov eller forskrift for eksempel for å prøve ut nye måter å løse sine oppgaver. Enkelte sektorlover har egne hjemler for å iverksette forsøk, for eksempel valgloven, motorferdselsloven og integreringsloven.»

Powered by Labrador CMS