Nyheter

– Suksessfull innovasjon er ikke en historie om lineær vekst og suksess. Det krever at man tåler og lærer av feil, sier leder Kari Sollien i Akademikerne. Foto: Thomas Eckhoff
– Suksessfull innovasjon er ikke en historie om lineær vekst og suksess. Det krever at man tåler og lærer av feil, sier leder Kari Sollien i Akademikerne. Foto: Thomas Eckhoff

Kommuneansatte mest redde for å gjøre teknologifeil

Redsel for å gjøre feil, er én av de største hindringene for å ta i bruk ny teknologi, sier 36 prosent av kommunemedlemmene i Akademikerne. Det samme svarer 28 prosent i privat sektor.Akademikerne

Publisert Sist oppdatert

– All utviklingsaktivitet innebærer risiko. Mange har brukt månelandingen som eksempel – det var ikke Apollo 1 som landet på månen – det var Apollo 11, sier leder Kari Sollien i Akademikerne.

Akademikerne

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for personer med utdannelse på masternivå eller tilsvarende.

Akademikerne representerer 218.000 medlemmer fra 13 medlemsforeninger.

Fagforeningen ble stiftet i 1997.

Kilde: Akademikerne

70 prosent av kommunene tilbydde i hovedsak digitale tjenester i 2018. Men fortsatt henger Kommune-Norge igjen sammenlignet med private og staten når det gjelder teknologi, ifølge Teknologi Norge.

Rundt 30 prosent av kommunene har ingen IKT-strategi, og i fire av ti kommuner er manglende kompetanse et stort hinder for digital utvikling.

Nå viser en medlemsundersøkelse som Akademikerne har gjort blant sine medlemme, hva som kan være årsakene til at kommunene henger etter. Medlemmer i kommuner og fylker er gjennomgående mer skeptiske til ny teknologi, ifølge undersøkelsen som 800 medlemmer i Akademikerne har svart på.

– Liten interesse

53 prosent av medlemmene i Akademikerne i kommunesektoren som har svart på undersøkelsen, sier at manglende interesse hos ansatte er en barriere mot å ta i bruk ny teknologi. Det samme gjelder 43 prosent av medlemmene i privat sektor og 45 i staten.

14 prosent av kommuneansatte mener teknologi ikke bidrar til å gjøre dem mer effektive og produktive. Tilsvarende tall for privat sektor er 4 prosent.

– Kompetanse, kompetanse, kompetanse

Sollien mener kommuner og fylker kommunene som er blitt hengende etter i teknologiutviklingen, bør skaffe seg kompetanse.

– For oss er det viktigst at kommunene har tilstrekkelig kompetanse til å forstå behovet for teknologi, og se at det finnes muligheter. Kunnskapen hos kommunene varierer, og ganske mange mangler en plan for IKT-utvikling. Kommunene trenger større fagmiljøer, sier hun.

– Blir det nå tatt hånd om med kommunereformen?

– Vi har ikke noen mening om kommunesammenslåinger, men vi er opptatt av at kommuner må ha handlingsrom slik at de kan løse oppgaver.

– 14 prosent av kommuneansatte som har svart, mener teknologi ikke bidrar til å gjøre dem mer effektive. Er tilliten til at teknologi kan bidra til effektivitet urealistisk i privat sektor?

– Vi har ikke klart å hente ut alle effektiviseringsgevinstene ved teknologisering ennå. Årsaken kan være at de som skal bruke teknologien ikke er involvert i tilstrekkelig grad. Det er viktig å satse på dem som faktisk skal jobbe ute i tjenestene for å få til gode, nye teknologiske løsninger.

Powered by Labrador CMS