Nyheter

Akson skal gi en felles journalløsning for alle kommuner og sikre samhandling i hele helsevesenet. Prisen er er beregnet til rundt 11 milliarder kroner. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Akson skal gi en felles journalløsning for alle kommuner og sikre samhandling i hele helsevesenet. Prisen er er beregnet til rundt 11 milliarder kroner. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

KS krever innflytelse på nasjonale e-helseløsninger

KS og Direktoratet for E-helse jobber nå på spreng med innstillingen til Helsedepartementet om hvordan gigantprosjektet Akson skal innføres.VEIEN VIDERE FOR AKSON

Publisert Sist oppdatert

13. januar leverte KS innspill til direktoratet der ett av premissene er at «det skal legges til rette for at kommunene har medbestemmelse og reell innflytelse ved prioritering og utvikling av nasjonale e-helseløsninger og felleskomponenter.»

VEIEN VIDERE FOR AKSON

Versjon 0.9 av styringsdokumentet skal behandles i Nasjonalt e-helsestyre 13. februar før endelig levering til Helse- og omsorgsdepartementet 28. februar.

Anbefalingene fra forprosjektet og den eksterne kvalitetssikringen skal gi grunnlag for Stortingets beslutning om utforming og finansiering av prosjektet.

Intensjonsavtalene planlegges signert innen juni 2020 og vil basere seg på den endelige styringsdokumentet.

Med forbehold om denne beslutningen, kan de første kommunene ta i bruk løsningen i 2024.

Her kan du lese tildelingsbrevet for forprosjektet.

Kilde: Direktoratet for e-helse og KS

Akson innebærer et felles samhandlingssystem i helsevesenet og én felles pasientjournalløsning for virksomheter i opptil 291 kommuner.

Helse Midt-Norge er allerede i gang med sin egen felles, elektroniske pasientjournalløsning. Samtlige daværende 85 kommuner skrev i 2017 kontrakt med Helseplattformen Helse Midt-Norge RHF om et felles system til 3,3 milliarder kroner.

Kommunikasjon på tvers

Akson skal gi innbyggere og helsepersonell i sykehus, kommuner og fastleger bedre mulighet til å utveksle informasjon digitalt og legge til rette for bedre samhandling med andre statlige og kommunale tjenester, som for eksempel Nav og barnevern.

Får innspill fra kommuner

KS har opprettet et program som skal samordne innspill og behov fra kommunesektoren og bidra til signering av intensjonsavtalene.

Under KS-programmet er det organisert et kjerneteam som består av Oslo, Bergen, Bærum, Bodø, Tromsø, Grimstad, Stavanger, Kristiansand, Vinje og Trondheim kommune. Det er kjerneteamet sammen med KS som har levert premissene til Direktoratet for E-helse for hva kommunene synes er viktig for Akson.

Viktige premisser er også blant annet at «kommuner som har forpliktet seg til kjøp av felles kommunal journal skal delta i styringen av denne», og «det skal sikres stegvis gjennomføring for å redusere risiko, kompleksitet og kostnader med tilstrekkelig konkurranse.» 

Sterk kritikk

Før jul gikk en rekke aktører i Helse-Norge ut med advarsler mot retningen som de mener Direktoratet for E-helse hadde valgt for prosjektet. Blant andre Legeforeningen, IKT Norge og e-helseselskapet DIPS mente prosjektet er urealistisk og umulig å gjennomføre slik det var planlagt fordi det er for stort og komplekst. Direktoratet og KS svarte at kritikken var tatt ut av kontekst.

Vurderer tilbakemelding

Allerede 23. januar fikk KS neste versjon, 0.8, fra Direktoratet for E-helse som kommunene nå vurderer. Programleder Terje Wistner i KS sier at dialogen med direktoratet er god.

– Vi skal drøfte versjon 0.8 fram til 31. januar. Så kan vi gi innspill fram til midten av februar. Det er en løpende prosess der vi gir innspill, får tilbakemelding og gir innspill igjen. Vi har en god og gjensidig prosess, sier han.

– Ifølge styringsgruppen for Akson er det ikke mulig å pålegge kommuner å ta i bruk journalsystemet. Er det reelt at noen kommuner ikke vil delta?

– Vi mener at behovet er veldig godt dokumentert. Spørsmålet er hva Akson innebærer og hvordan går vi videre. Gitt av vi klarer å beskrive det på en god måte, og anbefalt løsning ivaretar kommunenes behov, håper vi på og regner med stor oppslutning om tiltaket.

Powered by Labrador CMS