Nyheter

Mange kommuner sliter når det gjelder digitalisering, slår KS fast. Nå skal de få større drahjelp fra interesseorganisasjonen for kommuner og fylkeskommuner. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Mange kommuner sliter når det gjelder digitalisering, slår KS fast. Nå skal de få større drahjelp fra interesseorganisasjonen for kommuner og fylkeskommuner. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke

KS skal ha større ansvar for digitalisering i kommunene

Kommuner og fylkeskommuner skal i mindre grad sitte på hver sin tue og styre med digitalisering.

Publisert Sist oppdatert

Vedtektene i KS ble endret på landstinget i forrige uke, slik at medlemskap i KS «omfatter arbeid med nasjonale løsninger for digitalisering».

KS har allerede som oppgave å samordne og koordinere kommunal sektor på digitaliseringsområdet. Det skjer hovedsakelig gjennom utvalg og råd, slik som KommIT-rådet, digitaliseringsutvalget, fagrådene, diverse faggrupper, hovedstyret, kommunedirektørutvalget og fylkesdirektørkollegiet.

Nå er rollen tydeliggjort via endringer i vedtektene.

– Behovet for en mer tydelig rolle for KS på digitaliseringsområdet kommer som et ønske fra medlemmene, sier Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

Vedtaket innebærer at KS skal:

  • Ivareta samordnings- og samstyringsarbeidet innen digitalisering i kommunesektoren.
  • Representere sektoren overfor staten og andre nasjonale aktører.
  • Være en pådriver for digital kompetanse og utvikling og utbredelse av digitale løsninger.
  • Være en pådriver for utvikling av digitaliseringsvennlig regelverk og premissleverandør for utvikling av felles standarder og virksomhetsarkitektur.

Myndigheten fortsatt hos kommunene

Men KS vil fortsatt ikke ha myndighet til å fatte forpliktende vedtak for alle kommunene om digitalisering.

– KS kan ikke forplikte medlemmene. Alle oppgavene skal utføres i tett samspill med medlemmene, der ikke minst regionale digitaliseringsnettverk vil være sentrale. Men det er sterk motivasjon i kommunesektoren for å drive arbeidet fram i fellesskap, så mange vil nok slutte opp om de føringene og det arbeidet som gjøres nasjonalt, sier Wieland.

I saksdokumentet i forkant av vedtaket i landstinget, trekker KS fram samstyringsmodellen fra e-helse som et eksempel som kan brukes for digitalisering i andre sektorer i kommunene, for eksempel sosialtjenesteområdet, oppvekst og utdanning og plan og bygg.

Innenfor e-helse har helsemyndighetene satt sammen et Nasjonalt e-helsestyre (NEHS), som er rådgivende for Direktoratet for e-helse, der kommunal sektor har like mange representanter som staten. Representantene fra kommunesektoren er oppnevnt av KS.

Powered by Labrador CMS