Nyheter

Ringebu har fått utmerkelse for sitt arbeid med innovasjon i utviklingen av sentrum. Foto: Ringebu kommune
Ringebu har fått utmerkelse for sitt arbeid med innovasjon i utviklingen av sentrum. Foto: Ringebu kommune

Mottok europeisk utmerkelse for landsbyutvikling

I mange år har Ringebu kommune satset på et levende og attraktivt landsbysentrum. Dette arbeidet har nå blitt belønnet med en internasjonal utmerkelse.

Publisert Sist oppdatert

– Det kjennes fantastisk å få en slik anerkjennelse. Dette gir oss en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, sier kommunalsjef Britt Åse Høyesveen i Ringebu kommune.

Stor anerkjennelse

Ringebu har i mange år arbeidet målrettet med å bygge et levende og attraktivt landsbysentrum, og kommunen har vært nominert i Kommunal- og moderniseringsdepartementets innovasjonspris.

Kommunen ble oppfordret til å søke European Public Sector Award (EPSA), der alle offentlige institusjoner i Europa har mulighet til å søke med sine innovasjoner. Av 160 søkere fra 28 land hadde Ringebu ett av de 40 prosjektene som ble belønnet med «Best Practice Certificate».

– Denne utmerkelsen betyr at ESPA løfter fram Ringebu som ett av de beste eksemplene på offentlig innovasjon i Europa, og det er sterkt av en liten kommune å få denne anerkjennelsen, sier Fredrik Danker Monsen, rådgiver i Difi med ansvar for innovasjon i offentlig sektor.

Er en tilrettelegger

FN har bærekraftige byer og samfunn som ett av sine bærekraftsmål, og Ringebu søkte for sitt arbeid med landsbyutvikling, og søknaden sammenfattet historien, metodene, filosofien og resultatene dette arbeidet har gitt under tittelen: «The Case of Ringebu Village: How citizendriven placemaking enhanced the liveability and prospects of Norway’s smallest city».

Kjernen av det Ringebu har arbeidet med, handler om at kommunen skal være tilrettelegger for at private aktører, lag, foreninger og innbyggerne utvikler kommunen i et samarbeid.

– Forskjønningsprosjektet av Ringebu sentrum startet som et prosjekt som ble ledet av private og lag og foreninger, med kommunen som aktiv tilrettelegger. I dette arbeidet har vi ivaretatt de gamle trehusene for å skape et aktivt og besøksvennlig sentrum med varierte møteplasser. Dette er et eksempel på hvordan vi jobber, sier Høyesveen.

Hun mener at det i stor grad handler om at både politikere og administrasjon må forstå at kommunerollen er i forandring, og i Ringebu førte denne erkjennelsen til at kompetansen måtte fornyes.

– Representanter fra både administrasjonen og politisk ledelse tok innovasjonsstudie i regi av høyskolen, og dette førte til en annen forståelse av hva det betyr å utvikle en kommune. Dette er absolutt noe jeg vil anbefale andre kommuner, sier Høyesveen.

Gir ekstra motivasjon

EU-kommisjonen, Østerrike, Danmark, Ungarn, Italia, Luxemburg, Nederland og Norge er partnere i EPSA, og overrekkelsen skjedde under en internasjonal konferanse i Maastricht i november.

Søknadene er delt inn i tre ulike kategorier etter administrative nivå: lokalt, regionalt, nasjonalt og europeisk nivå. En uavhengig jury plukket ut 40 prosjekter fra 14 land, og ni av disse gikk videre for å kåre en endelig vinner. Ringebu gikk ikke videre, men de er svært fornøyd med den utmerkelsen de fikk.

– Denne utmerkelsen gir ekstra motivasjon til fortsette innsatsen for videreutvikling, sier Høyesveen.

Powered by Labrador CMS