Nyheter

Nesten 80 prosent av ordførerne mener at politikernes oppgave primært er å være igangsettere av kommunale innovasjoner, viser en ny undersøkelse. Foto: Terje Lien
Nesten 80 prosent av ordførerne mener at politikernes oppgave primært er å være igangsettere av kommunale innovasjoner, viser en ny undersøkelse. Foto: Terje Lien

Råder lokalpolitikere til å være som Albert Einstein

Ordførere og fylkesordførere vil gjerne finne nye måter å gi gode tjenester på. Men de mangler kunnskap, ifølge dem selv. – Ikke vær redd for å feile, oppfordrer KS-leder Gunn Marit Helgesen.InnovasjonFAKTA

Publisert Sist oppdatert

69 prosent av ordførere og fylkesordførere som har svart på en undersøkelse i regi av KS, sier at de har vært involvert i en kommunal innovasjonsprosess. 

Innovasjon

I undersøkelsen er «innovasjon» definert som nye eller vesentlig endrede:

tjenester
produkter
prosesser eller måter å organisere arbeidet på
måter å kommunisere med omverdenen på

Innovasjonen skal være ny for kommunen/fylkeskommunen, men kan være utviklet eller brukt før av andre.

Ifølge KS er det første gang er lokalpolitikernes rolle i kommunalt innovasjonsarbeid er undersøkt i Norge. En slik undersøkelse er heller ikke blitt gjort i våre naboland tidligere.

Undersøkelsen viser:

  • 83 prosent av ordførerne har en plan eller jobber med innovasjon. De aller fleste som har en strategi, har en politisk vedtatt strategi.
  • 87 prosent av kommunestyrer og fylkesting har tatt initiativ til innovasjon. Det dreier seg om å finne nye løsninger innenfor helse og omsorg, men også oppvekst/skole og teknisk sektor er prioritert.
  • Nesten 80 prosent av ordførerne mener at politikernes oppgave primært er å være igangsettere av kommunale innovasjoner, og de aller fleste mener at administrasjonen legger til rette for politisk initiert innovasjon.
  • 70 prosent svarer at de ikke har tilstrekkelig kunnskap til å ta initiativ til innovasjon i kommunen/fylkeskommunen. Her er kommunestørrelse avgjørende for svarene. 80 prosent av ordførerne i de minste kommunene (inntil 3.000 innbyggere) svarer at de ikke har tilstrekkelig kunnskap, mot 59 prosent i de største.

Skryter av Gjesdal og Lyngdal

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS berømmer toppolitikerne for å være engasjert i innovasjon.

FAKTA

Undersøkelsen ble sendt til 439 ordførere og fylkesordførere som har sittet i vervet i perioden 2015–2019.

139 av disse (32 prosent) svarte.

– Vårt inntrykk fra undersøkelsen er at det er en tydelig bevissthet blant politikerne om at kommuner og fylkeskommuner kan og bør spille en hovedrolle i moderniseringen av offentlig sektor. I veldig mange kommuner samarbeider politikerne med innbyggere og næringsliv på nye måter, nettopp for å utvikle løsninger som holder for framtiden, skriver hun i en e-post.

– Undersøkelsen sier ikke noe om i hvilken grad de lykkes med innovasjonen. Hva vet KS om det?

– Vi har mange eksempler på at de lykkes. Jeg har lyst til å vise til politikerne i Gjesdal kommune, som har vært pådrivere for utvikling av et bærekraftig lokalsamfunn. I 2015 vedtok kommunestyret et smart city-konsept, der utgangspunktet var at man ønsket å tenke nytt rundt utviklingen av et nytt sentrum i Ålgård. Lyngdal er også blant Norges mest innovative. De har et politisk utvalg for kultur og samskaping, og kan vise til gode resultater som følge av politikernes ønske om å finne nye løsninger på de utfordringene som finnes i lokalsamfunnet.

– 70 prosent sier at de ikke har tilstrekkelig kunnskap til å ta initiativ til innovasjon i kommunen/fylkeskommunen. Er dette urovekkende?

– Jeg tolker ikke resultatet som at våre lokalpolitikere ikke er innovative, men at det er et behov for stadig å utvikle seg i denne rollen. KS kan være en medspiller her. Blant annet tilbyr KS en egen dag om innovasjon i forbindelse med Folkevalgtprogrammet.

– Hva er ditt beste tips til lokalpolitikere som vil drive med innovasjon?

– Albert Einstein sa en gang at de som aldri har gjort en feil, aldri har prøvd noe nytt. Mitt råd til lokalpolitikerne er å være modige, tørre å feile, la nye stemmer slippe til, og ikke minst la engasjementet fra ungdommen utfordre etablerte sannheter i kommunen. Som politiske ledere, er det viktig å skape rom for eksperimentering, våge å åpne opp og teste nye former for nærdemokrati.

Powered by Labrador CMS