Nyheter

Trondheim og Oslo har gått sammen om å finne ut hvordan de kan bli kvitt skitten snø på en mer effektiv og miljøvennlig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Trondheim og Oslo har gått sammen om å finne ut hvordan de kan bli kvitt skitten snø på en mer effektiv og miljøvennlig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Se hvem som har fått innovasjonsstøtte

Dataspill som skal avdekke lesevansker og håndtering av skitten snø er noen av prosjektene som kommuner og fylker vil gå i gang med.Helsehjelpen på Helgeland skal kunne skje på to måter:

Publisert Sist oppdatert

Like før jul ble det klart hvem som hadde fått til sammen 193 millioner kroner til innovasjon i offentlig sektor.

Blant totalt 29 prosjekter er det åtte kommuner og tre fylkeskommuner.

Se en oversikt over prosjektene som har fått støtte nederst i saken.

Oslo har fått støtte til flere forskjellige prosjekter, blant annet et dataspill som skal oppdage lesevansker hos førsteklassinger. Oslo skal også finne ut hvordan de kan redusere lekkasjer fra drikkevannsnettet.

Fjerne skitten snø

Sammen med Trondheim har Oslo også fått 10 millioner for å gjennomføre en innovativ anskaffelse for fjerning av forurenset snø i byene.

Det innebærer at de to kommunene skal invitere entreprenører, gründere og forskere til en konkurranse om å i fjerne snøen på en smartere måte enn i dag.

Snøen inneholder ulike former for forurensninger som blant annet miljøgifter, partikler, mikroplast, sand, grus, søppel og ikke minst salt. Målet er at snøen skal kunne skje på en mer effektiv, fremtidsrettet, klima- og miljøvennlig, sirkulær-økonomisk og skalerbar måte.

De to kommunene får hjelp med anskaffelsen fra Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).

7 millioner kroner til Brønnøy & co.

Prosjektet «Helserom Helgeland – Lokal helsehjelp med avstandsoppfølging» får 7 millioner kroner. Brønnøy kommune er prosjektansvarlig. Prosjektet er et samhandlingsprosjekt mellom Helgelandssykehuset HF, Brønnøy, Rødøy, Dønna og Vefsn kommune, SINTEF AS og CheckWare AS.

Målet med prosjektet er at pasienter på Helgeland skal få tilgang til likeverdig og tilrettelagt medisinsk oppfølging, behandling og akutthjelp i hjemmet – eller i et lokalt «helserom». Pasienten kan for eksempel her få snakke med fastlegen og sykehuslegen samtidig.

Helsehjelpen på Helgeland skal kunne skje på to måter:

  • I hjemmet. Det kan innebære tilbud om konsultasjoner pc eller mobil og behandling via enkelt medisinsk utstyr.
  • Et helserom som er tilpasset de forskjellige behovene i lokalsamfunnet, der pasienter kan få hjelp fra lokalt helsepersonell med faglig støtte ved behov. Helserommet er et konkret rom i et lokalsamfunn, for eksempel på legekontoret, på sykehjemmet eller i en annen kommunal bygning.
  • Rommet vil inneholde medisinsk utstyr og teknologi som gir pasienter, pårørende, kommunalt helsepersonell – både lokalt og fra andre kommuner – og spesialisthelsetjenesten nye måter å samhandle på.

Kilde: Helgelandsykehuset

Vil lage bedre veier

Innlandet fylkeskommune får 6,6 millioner kroner for å forske på veitilstand. Fylkeskommunen får pengene i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sine avdelinger i Trondheim og Gjøvik.

Pengene skal brukes til å se på hvordan tilstanden til en vei kan kartlegges, via kameraer som er montert på bussene.

– Metoden går ut på å montere kameraer på bussene til Innlandstrafikk, for å kartlegge tilstanden på veien som bussen kjører på. Informasjonen fra kameraene blir så overført til datamaskiner og analysert, skriver fylkeskommunen på sine nettsider.

I gjennomsnitt er det cirka 600 busser som kjører for Innlandstrafikk hver dag. Med et tastetrykk etter hver busstur blir det mulig å overføre data som viser hvordan tilstanden på veien er, og om den endrer seg fra dag til dag.

NTNU skal finne ut hvordan dataen kan bearbeides og brukes i analyser. Resultatene skal brukes til å planlegge hvilke vedlikeholdstiltak som bør utføres på veien.

Skal måle bærekraft

Bærum og Ålesund har gått sammen om et innovasjonsprosjekt om bærekraftig utvikling og innovasjon og får 6,9 millioner kroner.

I 2019 gav regjeringen kommunene i oppdrag å legge FNs bærekraftsmål til grunn når verdens største utfordringer skal løses.

- Hvordan skal norske kommuner sørge for bærekraftig utvikling i praksis? Det er et spørsmål mange stiller seg, skriver kommunikasjonsansvarlig Anne Bente Skjellum for smarte Ålesund i en pressemelding.

De to kommunene vil samarbeide om prosjektet «Datadrevet samskaping – metoder og verktøy for bærekraftig innovasjon og samfunnsutvikling». Med på laget er NTNU og Offshore Simulation Center (OSC).

Selv om utfordringene er ulike i de to kommune, har begge trukket samme konklusjon: Det er ikke mulig å nå bærekraftsmålene uten tett samarbeid mellom offentlig sektor, privat sektor og innbyggerne. Bærekraftig utvikling skapes gjennom samarbeid mellom flere, og samarbeidet bør være forankret i data som er basert på fakta og ikke følelser – det som kalles datadrevet utvikling.

Prosjektet går i korte trekk ut på å se fakta på en ny måte, for å gjøre det lettere å treffe gode beslutninger og forstå konsekvenser av de avgjørelsene som blir tatt.

Prosjektet er tilknyttet Offshore Simulation Center i Ålesund som gjennom sitt datterselskap AugmentCity, har utviklet et verktøy som viser digitale tvillinger av byer.

Dette verktøyet kan samle, visualisere og simulere data og datasammenhenger.

Målet er at det skal bli lettere å lese data, sette dem sammen på nye måter og se forskjellige løsninger som kan prøves ut digitalt for å se hvordan kommunene best mulig kan bidra til å oppnå FNs bærekraftsmål.

403 millioner kroner til sammen

De 193 millioner kronene kommer i tillegg til 210 millioner til offentlig sektor i mars. Til delte Forskningsrådet ut 403 millioner til innovasjon i offentlig sektor i 2020. Dette er den største summen Forskningsrådet har delt ut til innovasjonsprosjekter i offentlig sektor på ett kalenderår noensinne, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS