Nyheter

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel ble overrasket over at det ikke fantes noe system for smittesporing da pandemien traff. Nå blir verktøyet han fikk ideen til hedret for god design.
Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel ble overrasket over at det ikke fantes noe system for smittesporing da pandemien traff. Nå blir verktøyet han fikk ideen til hedret for god design.

Smittesporingsverktøy hedres for design

Kommuneoverlegens idé har spart kommunene for mer enn hundre tusen arbeidstimer, mener juryen bak DOGA-merket for design og arkitektur.

Publisert Sist oppdatert

Da pandemien traff Norge i mars 2020, brukte kommunene regneark, penn og papir i arbeid med smittesporing.

Kommuneoverlege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, så raskt at det var behov for et verktøy for smittesporing, så han kontaktet noen IT-kyndige venner.

Tre måneder etter ble første versjon av smittesporingsverktøyet Remin lansert.

– Vi bruker samme dataløsning i bunn som KS. Men vi har bygd et lag oppå den, slik at vår løsning er mer brukervennlig og forhåpentligvis mer effektiv i bruk, sa Bleidvin til Kommunal Rapport i mai 2020.

Verktøyet ble raskt tatt i bruk i 220 kommuner, både av kommunehelsetjenesten og innbyggerne.

DOGA-merket

Onsdag 16. mars får Remin DOGA-merket for design og arkitektur, sammen med elleve andre vinnerprosjekter. Tidligere vinnere av DOGA-merket er blant annet Deichman bibliotek i Oslo, Oslo kommunes visuelle profil og en turvei i Stavanger.

DOGA-merket for design og arkitektur er Norges mest høythengende utmerkelse for virksomheter som skaper verdi gjennom bruk av design og arkitektur. 

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping.

Jobber med nytt verktøy

Juryen mener kommunene med bruk av Remin har spart mer enn hundre tusen arbeidstimer i førstelinjetjenesten, sammenlignet med manuell sporing, blant annet ved bruk av klart og tydelig språk.

«Vi i juryen er imponert over dette enestående produktet fordi det har et intuitivt og enkelt brukergrensesnitt og baserer seg på klarspråk. Vi er forbløffet over hva som er mulig å få til når leger, utviklere og designere går sammen. På kort tid lyktes de med å utvikle det verktøyet for smittesporing og vaksinasjon som norske kommuner manglet da pandemien rammet dem, skriver juryen.

Remin er nå i ferd med å utvikle et verktøy til bruk i flyktningtjenesten. Her registrerer flyktninger selv  helseopplysninger på eget språk som igjen oversettes automatisk til norsk.

Powered by Labrador CMS