Nyheter

Ståle Opedal blir forskningssjef i Stavanger kommune.
Ståle Opedal blir forskningssjef i Stavanger kommune.

Stavanger skal bruke 70 mill. på å forske på tjenestetilbud

Kommunen ansetter egen forskningssjef. KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) er imponert.

Publisert Sist oppdatert

– Min overordnede oppgave blir å stimulere til mer forskning og utvikling, sier Ståle Opedal.

Om få uker begynner han i jobben som forskningssjef i Stavanger kommune.

KS har lenge påpekt at det er en ekstrem skjevfordeling mellom kommuner og næringsliv om penger til forskning:

  • Om lag 50 prosent av landets helseutgifter brukes i kommunene. Men bare 10 prosent av helsesektorens forskningsmidler brukes på kommunale tjenester.
  • Innen offentlig støtte til innovasjonsprosjekter fikk kommunene 170 millioner av totalt 7,6 milliarder kroner i perioden 2009 til 2020. 
  • Av alle prosjekter fra Forskningsrådet i 2020 gikk 200 millioner til kommunal sektor, mens næringslivet mottok 2 milliarder kroner.

Lager forskningsavdeling

Nå har Stavanger kommune tatt skjeen i egen hånd. Etter forslag fra kommunedirektøren vedtok kommunestyret i 2021 at Stavanger skal bruke 70 millioner kroner på forskning fram til 2025.

– Vi må være villige til avsette egne midler til å bygge egen forskningskompetanse. På sikt tenker vi at 0,5 til 1 prosent av driftsbudsjettet skal settes av til forskning i «egenregi», sier kommunedirektør Per Kristian Vareide i Stavanger kommune.

Det innebærer 50 millioner kroner årlig til forskningsaktivitet og et eget forskningsmiljø som forsker på hvordan kommunen kan gi et godt tjenestetilbud.

– Vil få igjen mer enn vi investerer

 Vareide satser på at investeringen vil gi mer midler til forskning.

– På sikt tror jeg at vi få mer gjennomslag i større forskningsprogram i Norges forskningsråd eller i EU-systemer, sammen med andre forsknings- og universitetsmiljøer. På den måten kan vi øke forskningen på kommunens praksisområder med langt mer enn det vi selv investerer, sier han.

Opedal jobber nå i Rogaland Revisjon IKS. Tidligere har han blant annet på By- og regionforskningsinstituttet NIBR og i Stavanger kommune. Nå gleder han seg til å begynne i den nye jobben.

– Jeg jobbet med utviklingsoppgaver knyttet til folkehelse, kommunereform og organisering i Stavanger kommune. Jeg har lenge tenkt at jeg skulle gripe muligheten hvis den dukket opp, sier han.

Helgesen: – Spenstig

Styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS er imponert over Stavanger.

– Planene er veldig spenstige. Det er offensivt og tøft, sier hun.

Hovedstyret i KS har tidligere etterlyst et koordinerende departement for forskning og kunnskapsutvikling i kommunal sektor. Onsdag tar KS opp problemstillingen i en debatt på Arendalsuka

– Problemet med staten er at hvert departement er opptatt av sitt ansvarsområde. Det blir veldig fragmentert og mye silotenkning, sier Helgesen.

Trondheim samarbeider med NTNU

Andre kommuner er også i gang med forskning, blant andre Trondheim og Bergen. 

Trondheim kommune og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har samarbeidet siden 2017. De samarbeider om mer enn 100 forskningsprosjekter, noen av dem sammen med andre partnere, ifølge Trondheim kommune.

I 2020 ble Regionalt Samarbeidsorgan Vest dannet. Organet er et nettverk mellom kommunene på Vestlandet og forskningssektoren i regionen. 

Her kan du lese om satsingen til Stavanger i kommunens handling – økonomiplan 2020–2025.

Powered by Labrador CMS