Nyheter

Nå spør Bergen kommune hvordan framtidige beboere i Grønneviken ønsker å bo. Er felleskjøkken og delebiler noe for dem? Illustrasjon: @bopilotbergen
Nå spør Bergen kommune hvordan framtidige beboere i Grønneviken ønsker å bo. Er felleskjøkken og delebiler noe for dem? Illustrasjon: @bopilotbergen

Vil utvikle «Tinder» for utbyggere og boligkjøpere

– Vi trenger involvering når det gjelder deleløsninger, sier Tina Larsen hos Byarkitekten i Bergen. En møteplass for utbyggere og framtidige boligkjøpere er ett av målene i innovasjonsprosjektet Bopilot.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke bofunksjoner ville være aktuelt for deg å dele med andre? Bil, sykkel, drivhus, felleskjøkken? Rundt 760 bergensere har i en spørreundersøkelse svart på dette og mange flere spørsmål om hvordan de ønsker å bo i framtiden. Rundt 80 personer har svart at de ønsker å la seg dybdeintervjuet om temaet.

– Dagens byutvikling trenger flere ulike boligformer, men innovasjonen i boligsektoren er lav. Likevel er det stor interesse for nye boligformer, men man mangler en debattarena der alle kan være med, ikke bare planleggere, arkitekter og utbyggere. Vi trenger involvering når det gjelder deleløsninger, sier sivilarkitekt og prosjektleder for Bopilot Tina Larsen hos Byarkitekten i Bergen kommune.

Innovasjonsprosjektet Bopilot skal være en pådriver for alternative boligløsninger. Bopilot er bygd opp rundt Grønneviken i Bergen og Svartlamon i Trondheim.

Grønneviken er et sentrumsnært, kommunalt eid område i Bergen der planen er at det skal utvikles 370 boliger med ulike delingsmodeller.

«Skal vi få gode boligområder, trenger vi modige kommuner og politikere som tør tenke langsiktig»

Hackaton

I høst skal framtidige beboere jobbe sammen med arkitekter og designere for å finne gode og konkrete arkitektoniske løsninger på ulik form for deling, og til våren er det planlagt en hackaton i Bergen.

– En hackaton?

– Dette skal være en 24-timers økt der kloke hoder møtes for å finne digitale løsninger på hvordan utbyggere kan finne potensielle kjøpere. Målet er å utvikle et slags «Tinder» mellom utbyggere og potensielle kjøpere, noe som kan trygge utbyggere på at det finnes et marked som ønsker seg nye boligmodeller, og en tydelighet for boligkjøpere så de skal føle seg trygge på at de nye boligformene ikke er noe sært, men en tjeneste vi som kommune vil utvikle for å gi mer forutsigbarhet, sier Larsen.

– Dette handler også om hvordan man rigger seg internt i kommunen for å få til innovasjon på tvers av etater, mener Tina Larsen hos Byarkitektene i Bergen kommune.
– Dette handler også om hvordan man rigger seg internt i kommunen for å få til innovasjon på tvers av etater, mener Tina Larsen hos Byarkitektene i Bergen kommune.

Bopilot eies av Bergen og Trondheim kommune og skal gå fram til våren 2022. Husbanken, NTNU, Sintef og Norske arkitekters landsforbund er også med i prosjektet. Prosjektet skal gjøre kommunene bedre rustet til å påvirke boligutviklingen og bidra til at boliger og boområder i større grad kan være med å løse sosiale utfordringer.

– Dette handler også om hvordan man rigger seg internt i kommunen for å få til innovasjon på tvers av etater, sier Larsen.

Hun mener dette gir gode muligheter for samarbeid internt mellom enhetene innen helse, velferd, byplanlegging og eiendom.

– Vi trenger noe å strekke oss etter sammen. I byutvikling er det så mange inne i bildet, sier Larsen, som håper på en boligutstilling i Grønneviken i 2025 der folk kan komme og lukte på deleløsninger og fiks ferdige fullskalaboliger.

Les mer om Bopilot her.

Stor interesse

Svartlamon i Trondheim har vært byøkologisk forsøksområde siden 2001. I dag bor det om lag 260 personer der og hvert år kommer det inn rundt 100 nye søknader fra folk som ønsker å bo på området.

– Det er en endring i den boligpolitiske utviklingen, tenkningen rundt alternative boformer, sa daglig leder i Svartlamon boligstiftelse, Kathrine Emilie Standal da Kommunal Rapport besøkte Bopilotprosjektet i Trondheim i fjor høst.

Les kronikk om de nye selvbyggerne her.

Les også: Hvem har ansvar for god bokvalitet?

Powered by Labrador CMS