Nyheter

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) satser på flere minoritetsrådgivere i revidert nasjonalbudsjett. Arkivfoto
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) satser på flere minoritetsrådgivere i revidert nasjonalbudsjett. Arkivfoto

Flere minoritetsrådgivere i revidert

I revidert nasjonalbudsjett som legges fram neste tirsdag, foreslår regjeringen å bevilge 3,8 millioner kroner til 13 flere minoritetsrådgivere i skolen. Minoritetsrådgivere

Publisert Sist oppdatert

– I revidert budsjett øker vi fra 25 til 38 minoritetsrådgivere, en økning på 13 rådgivere i år. Dette er en ordning vi ønsker å bygge videre ut, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til Kommunal Rapport.

Skoler i åtte fylker har minoritetsrådgivere i dag (se faktaboks). Målet er at det skal være minoritetsrådgivere i alle fylker.

Minoritetsrådgivere

Per mars 2018 jobber minoritetsrådgiverne ved følgende skoler:

Oslo: Fyrstikkalleen skole, Hellerud vgs., Ulsrud vgs., Kuben vgs., Rommen skole, Etterstad vgs., Oslo Handelsgym, Bjørnholt vgs., Holtet vgs.

Akershus: Ski vgs., Veiledningssenteret på Romerike og Bråtejordet ungdomsskole i Skedsmo kommune, Rud vgs.

Østfold: Greåker vgs. og Mysen vgs.

Vest-Agder: Kvadraturen skolesenter

Trøndelag: Byåsen og Tiller vgs. og Rosenborg ungdomsskole i Trondheim

Buskerud: Drammen og Åssiden vgs. og Galterud ungdomsskole i Drammen.

Rogaland: Ullandhaug ungdomsskole

Hordaland: Bergen katedralskole, Årstad vgs.

Minoritetsrådgivere finnes på ungdomsskoler og videregående skoler hvor det går mange elever med minoritetsbakgrunn. De skal jobbe tett på disse elevene, slik at flere fullfører og består videregående skole.

– De skal også kunne gi veiledning dersom noen utsettes for negativ sosial kontroll. Rådgiverne er viktige for elevene som opplever krysspress, for å få et bedre skolemiljø og for kontakten med foreldrene, sier Sanner.

Satsingen er en oppfølging av regjeringens «Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017–2020)».

Mot negativ sosial kontroll

I 2016 veiledet minoritetsrådgiverne i 261 nye enkeltsaker knyttet til tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre inngrep i unges frihet. Det ble registrert en dobling i henvendelser om ekstrem kontroll.

Minoritetsrådgiverne skal ha kontakt med elever, foreldre, lærere, andre rådgivere, helsetjeneste og fritidstilbud. De skal bidra med konkret rådgivning og oppfølging av enkeltelever og til å danne elev- og foreldrenettverk for å forebygge tvangsekteskap.

Minoritetsrådgiverne finansieres over IMDis budsjett, som blir foreslått styrket i revidert budsjett.

Noen av minoritetsrådgiverne er ansatt i IMDi og noen er ansatt i kommunene, som få refundert utgiftene fra IMDi.

Powered by Labrador CMS