Nyheter

Flyktninger som fortsatt går i introduksjonsprogrammet, skal kunne bruke mer tid på grunn av koronaen og smitteverntiltakene, foreslår Kunnskapsdepartementet.
Flyktninger som fortsatt går i introduksjonsprogrammet, skal kunne bruke mer tid på grunn av koronaen og smitteverntiltakene, foreslår Kunnskapsdepartementet.

Hasteutvider tiden i introprogrammet

På grunn av koronakrisen vil regjeringen gjøre en hastig lovendring slik at innvandrere kan gå lenger i introduksjonsprogrammet.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til lovendring viser Kunnskapsdepartementet til at koronaen og smitteverntiltakene kan ha negative konsekvenser for deltakere i introduksjonsprogrammet ved at læringsutbyttet blir mindre.

Samtidig er det blitt høy arbeidsledighet, og det vil bli svært vanskelig for dem med lav formell kompetanse og liten yrkeserfaring å komme i jobb i tida framover, påpeker departementet.

For å bøte på dette, foreslår departementet å gi deltakere som startet i introduksjonsprogrammet før 1. januar 2019, og fortsatt deltar i programmet når bestemmelsen trer i kraft, mulighet til inntil seks måneder lenger programtid.

De som startet etter 1. januar 2019 og har som mål å fullføre videregående opplæring, kan få en forlengelse på inntil ett år.

Endringene skal etter planen tre i kraft 1. august.

I dag er normal tid i programmet to år, med mulighet for ett års forlengelse.

Kort høring

Forslaget ble sendt på en begrenset høring 19. mai med frist 22. mai.

KS sier seg fornøyd med forslagene forutsatt at kommunene får budsjettmessig dekning.

Departementet foreslår å styrke integreringstilskuddet med totalt 250 millioner kroner til utvidet introprogram og 161 millioner ekstra til utvidet norskopplæring.

I tillegg foreslås det å styrke karriereveiledningen i regi av fylkeskommunene med 10 millioner.

«Disse beløpene synes å være rimelige ut fra et anslag av hva de enkelte forslagene isolert sett vil medføre av merkostnader», skriver KS.

– Særlig krevende

KS minner om at mange kommuner nå opplever inntektssvikt på integreringsområdet som følge av lav bosetting av flyktninger, og at dette gjør situasjonen særlig krevende.

Samtidig er de kritiske til at prinsipper fra forslaget til ny lov om integrering delvis innføres før loven er ferdig behandlet i Stortinget.

Den nye loven skal etter planen sluttbehandles i løpet av høsten og tre i kraft fra nyttår.

Powered by Labrador CMS