Nyheter

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) på Høyres landsmøte i helga. Han fikk mange innspill til ny integreringspolitikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) på Høyres landsmøte i helga. Han fikk mange innspill til ny integreringspolitikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyre vil endre integreringspolitikken

Som ny statsråd på området varslet Jan Tore Sanner (H) endringer i regjeringens integreringspolitikk. Høyres landsmøte vedtok i helga en rekke tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Introduksjonsprogrammet for flyktninger gir ikke gode nok resultater, fastslo Jan Tore Sanner (H) da han overtok som kunnskaps- og integreringsminister i februar. Bare 60 prosent er i jobb etter fem år. Han varslet en ny integreringsstrategi i løpet av året.

Høyres landsmøte vedtok i helga en resolusjon om inkludering og integrering som gir en rekke politiske signaler til innholdet i en fornying av introduksjonsprogrammet. Flere av forslagene har vært på bordet tidligere, men er nå vedtatt politikk i det største regjeringspartiet. Men Fremskrittspartiet og Venstre skal også ha et ord med i laget til det endelige forslaget fra regjeringen

Statsminister Erna Solberg (H) omtalte også behovet for en bedre integreringspolitikk i sin landsmøtetale.

Styrke utdanning

Høyre vil styrke kravene til lærerkompetanse i introduksjonsprogrammene og sørge for at det pågår introduksjonsprogram hele året. Fylkeskommunene skal kunne pålegges å ta inn nyankomne elever hele året. Overgangen fra mottaksklasse til ordinær klasse skal evalueres fordi mange innvandrere er kraftig overrepresentert i frafallsstatistikken.

Høyre vil åpne for åpne for at deler av introduksjonsprogrammet gjøres om til ordinært arbeid eller utdanning. De som har potensial til det skal tilbys raskere progresjon i introduksjonsordningen.

Høyre-landsmøtet vedtok at det skal utvikles opplæringsmoduler i introduksjonsprogrammet, men kommunene bør fortsatt ha frihet til å tilpasse sine programmer til lokale forhold og behov. Yrkesrettete kvalifiseringsmoduler skal utvikles for å gi formalisert kompetanse, også for deltakere uten grunnskole.

Konkrete tiltak

Andre konkrete tiltak som ble vedtatt på Høyres landsmøte:

  • Oppmuntre til at private eller ideelle organisasjoner kan tilby hele eller deler av introduksjonsprogrammet.
  • Vurdere behov for videre introduksjonsprogram allerede etter ett år, for å sikre høyere intensitet og raskere overgang til arbeid eller utdanning.
  • Innføre økonomiske insentiver for aktører som kan gi innvandrere tilbud som bidrar til opplæring og raskere overgang til arbeid eller utdanning.
  • Gi kommuner mulighet til å gjennomføre forsøk med unntak fra introduksjonsloven.
  • Innføre en ordning der personer som etter fem års oppholdstillatelse mottar kommunale ytelser og støtteordninger, ikke er i arbeid, og som ikke har tilfredsstillende norskkunnskap får en aktivitetsplikt til å delta på språkopplæring.
  • Fjerne særrettighetene for flyktninger i folketrygden, slik at flyktninger i større grad likebehandles med norske statsborgere og andre med lovlig opphold i Norge.

Utvidet aktivitetsplikt

Høyre fastslår i uttalelsen at det er i kommunene inkluderingen og integreringen skjer, og det er et kommunalt ansvar å sikre god kvalitet i introduksjonsprogram, voksenopplæringen og grunnskolen.

Partiet oppfordrer kommuner til å vurdere å samlokalisere introduksjonsprogram, voksenopplæring og NAV, for å sikre bedre samspill og fleksible tilbud for deltakerne.

I den generelle inkluderingspolitikken vedtok landsmøtet at aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere gradvis skal utvides til nye grupper.

Høyre vil opprette en prøveordning for foreldre til barn som kvalifiserer til gratis kjernetid i barnehagen. De skal måtte delta i kvalifiseringsprogrammer dersom de ikke er i arbeid, aktivitet eller utdanning.

Digitalisering

Høyres landsmøte vedtok også en større resolusjon om digitalisering. Mye av innholdet er allerede regjeringens politikk.

Et nytt forslag som har fått mye oppmerksomhet er at all skriftlig kommunikasjon med myndighetene skal være digital innen 2025. Høyre vil sette inn målrettete tiltak for dem som vil kunne falle utenfor det digitale samfunnet.

Offentlig saksbehandling som ikke krever betydelig skjønnsutøvelse skal automatiseres i størst mulig grad, og de ansattes digitale kompetanse skal styrkes.

Høyre ser digitalisering som et viktig virkemiddel for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. Partiet er bekymret for at Norge er det landet i OECD som har størst andel ansatte i offentlig sektor, 35 prosent. Digitalisering skal dempe veksten og øke produktiviteten i offentlig sektor.

For KS og kommunene er det viktig at Høyre vil videreutvikle medfinansieringsordningen for digitaliseringsprosjekter, slik at flere samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter blir gjennomført.

Powered by Labrador CMS