Nyheter

Isatou Jawara har bodd 17 år i Norge. Om to år skal hun ta fagbrev som ernæringskokk. Hun får tilrettelagt opplæring – lærer både fag og norsk samtidig.
Isatou Jawara har bodd 17 år i Norge. Om to år skal hun ta fagbrev som ernæringskokk. Hun får tilrettelagt opplæring – lærer både fag og norsk samtidig.

Lærer norsk, får arbeidstrening og tar fagbrev samtidig

– Utdanning kan endre samfunnet og åpne dører for meg. Jeg er også et forbilde for mine barn, sier Isatou Jawara.

Publisert Sist oppdatert

Et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Voksenopplæring og Nav har gitt innvandrere mulighet til både språkopplæring og utdanning samtidig. Nå er de midtveis i løpet, og alle har fått læreplass ved Radiumhospitalet, Ullevål sykehus og Rikshospitalet. 

Om to år har de fagbrev som ernæringskokker, tidligere kalt institusjonskokker.

Bare én av de 18 som startet utdanningen for to år siden, har falt fra underveis.

Opplæringen de får, blir gitt som kombinasjon av yrkesfag og forsterket norskopplæring, slik at de lærer norsk og fag parallelt.

De har fått en skreddersydd læreplan tilpasset dem som voksne.

– Åpnet dører

Isatou Jawara har bodd 17 år i Norge. Hun har tre barn og har hatt ulike jobber i perioder, blant annet som kjøkkenhjelp på Ullevål sykehus.

– Å ta fagbrev var en mulighet som åpnet seg for meg, sier hun.

Etter endt fagutdanning kan hun tenke seg å fortsette å jobbe med ernæring på sykehus, eller på sykehjem.

Hun og de andre deltakerne kom ut i lærebedrift allerede første året, ikke etter to år på skole, som i ordinær videregående opplæring. På arbeidsplassen har de fått norskopplæring og blitt kjent med arbeidslivet.

Mulighet for varig jobb

Kvinnene som er samlet, kommer fra ti ulike land og er mellom 30 og 56 år. De er her for å feire et nytt kapittel; de har alle har fått lærlingplass på Oslo universitetssykehus. 

De to siste årene har de fått språkopplæring og fagopplæring samtidig som de har hatt arbeidspraksis på sykehus én eller to dager i uka.

Noen har fått dagpenger, andre har fått tiltakspenger gjennom Nav.

De to siste årene av læretida går de over på ordinær lærlinglønn. Da får de også tilgang til stipend og lån.

– De koster samfunnet noe de to først årene, men ved at vi nå gir dem mulighet til varig jobb, så vil nok samfunnsregnskapet gå i pluss, mener Johan Hauglund, som er koordinator for restaurant- og matfag ved Oslo Voksenopplæring.

Mangler 70.000

Det er stor mangel på arbeidskraft, ifølge Navs bedriftsundersøkelse 2022. 

Nav har estimert at Norge i år mangler over 70.000 personer til å fylle de ledige jobbene. Dette er nesten 25.000 flere enn i fjor.

Enkeltyrker som mangler flest hender, er innen helse, som sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere. I tillegg er det stor mangel på tømrere, snekkere, kokker og programvareutviklere. 

Det mangler over 2.000 kokker i Norge.

– Nøkkel av gull

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) i Oslo mener samarbeidsprosjektet i Oslo er et godt eksempel på at de som ønsker å jobbe, faktisk settes i stand til det.

– Dere har valgt en nøkkel av gull, sier hun til de framtidige ernæringskokkelærlingene ved Radiumhospitalet, Ullevål sykehus og Rikshospitalet.

Byråden er så stolt over samarbeidsprosjektet mellom de ulike etatene i Oslo kommune og Nav at utdanningstilbudet nå skal bli finansiert over budsjett.

– Dette prosjektet var så bra at vi løfter det inn i ordinær drift i voksenopplæringen. Dere kommer lettere til å få jobb og kunne forsørge dere selv, men det er også viktig for byen vår at flere får fagbrev, sier hun.

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen fyller de framtidige ernæringskokkene med enda flere vitaminer før de skal i gang med å lære mer om hvordan og hvorfor produsere helsefremmende spesialkost og trygge måltider på sykehusene. 

Hvert år produserer kjøkkenene ved sykehusene til Oslo universitetssykehus rundt 3 millioner måltider. 14 prosent av disse er dietter og spesialkost.

– Språkopplæringen og fagopplæringen er tett integrert, sier hun. 

Hun mener dette har resultert i unormalt høy gjennomføringsgrad.

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen og byråd Rina Mariann Hansen er superfornøyde med at samarbeidet mellom ulike etater i kommunen har gjort tilrettelagt opplæring mulig for flere, innenfor flere fag.

131 deltakere

Deltakerne som denne dagen blir feiret, er fjerde kokkeklasse ut i dette utdanningsløpet.

Totalt har 131 deltakere gjennomført denne typen tilpasset opplæring. 44 har gått i kokkeklasser, mens 31 er i aktiv utdanning nå.

Totalt er det nå 199 aktive deltakere innenfor helsefag, barne- og ungdomsarbeid, tømrer og kokkeopplæring, ifølge Oslo Voksenopplæring.

Nasjonal samarbeidsmodell

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er i ferd med å etablere en nasjonal samarbeidsmodell for tilrettelagt fag- og yrkesopplæring. Forsøk skal gjennomføres i perioden 2022–2026.

Fylkeskommunene har inngått en samarbeidsavtale med Nav, kommuner, opplæringskontor/arbeidsgivere om organisering og gjennomføring av opplæringen.

Målgruppen er voksne innvandrere som har for svake norskferdigheter til å følge ordinær opplæring.

I fjor mottok alle fylkene tilskudd til ordningen. Tilskuddet var på 15 millioner kroner. Den samme summen deles ut i år. Vestland, Trøndelag og Nordland har fått 2 millioner hver av potten. Møre og Romsdal har ikke søkt på tilskudd i år.

Oslo kommune har ikke søkt om tilskudd verken i fjor eller i år.

Powered by Labrador CMS