Nyheter

– Vi har bosatt flyktninger fra mottaket i flere år, og har lyktes godt med integreringen, sier Frank Thorleif Mathisen, som inntil nylig var leder for Tingvoll kommunes internasjonale avdeling. Arkivfoto: Yngve Lie, Aura Avis
– Vi har bosatt flyktninger fra mottaket i flere år, og har lyktes godt med integreringen, sier Frank Thorleif Mathisen, som inntil nylig var leder for Tingvoll kommunes internasjonale avdeling. Arkivfoto: Yngve Lie, Aura Avis

Vil bosette flyktninger rett fra mottak

Tingvoll ønsker å bosette flyktninger som bor på mottaket kommunen driver, men har – feilaktig – fått beskjed fra IMDi om at de i så fall ikke vil få integreringstilskudd for dem.

Publisert Sist oppdatert

Tingvoll har i flere år bosatt flyktninger direkte fra mottaket, og hadde planlagt å gjøre det samme i år, til tross for at de ikke har fått noen anmodning.

– Vi ønsker flyktninger og har kapasitet, sier rådmann Bjørn Sletbakk til Kommunal Rapport.

– Tidligere har vi pleid å jobbe på denne måten; at vi har hatt kontakt med flyktninger som ønsker å bli i Tingvoll etter at de har fått oppholdstillatelse. Vi har politisk vedtak om å ta imot ti personer i år, forteller Sletbakk.

Kommunen har drøyt 3.000 innbyggere, og i år er svært få kommuner med færre enn 5.000 bedt om å bosette flyktninger.

Hittil har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sendt ut anmodning om 4.400 plasser, og en tilleggsanmodning på 900 er varslet.

Les også:

Sjekket regelverket

– Da vi ikke fikk anmodning i år, gjennomgikk vi regelverket og fant ut at det ikke var noe i veien for å bosette på denne måten. Vi har budsjettert for fem flyktninger, sier Frank Torleif Mathisen.

Han var leder for kommunens avdeling for bosetting, integrering og mottaksdrift fram til 1. april, da han ble pensjonist.

Mathisen forteller at flyktningene blir med i aktiviteter, og dermed begynner å bli integrert, allerede mens de bor i mottaket, og at noen ønsker å bli boende i Tingvoll.

Men da kommunen i år hadde en familie som ønsket å bli, og meldte fra til IMDi Midt-Norge, fikk de beskjed om at de i så fall ikke ville motta integreringstilskudd. Det beløper seg til drøyt 800.000 kroner fordelt på fem år for en enslig voksen og noe mindre for dem som blir bosatt sammen med familie.

– Ingen regelendringer

Før han sluttet, ba Mathisen kommunen sjekke reglene med KS, som har gitt klarsignal for å bosette og kreve integreringstilskudd.

– Det er overraskende hvis det er innført en ny praksis på dette området. Jeg har sjekket med Kunnskapsdepartement, som bekrefter at det ikke er gjort noen endringer i regelverket, sier fagleder Nina Gran i KS.

Kommunen har bedt IMDi om en bekreftelse på dette. Det samme har Kommunal Rapport gjort, uten å ha fått svar foreløpig.

Powered by Labrador CMS