Nyheter

Kommunedirektør Kristian Trengereid i Elverum kommune.
Kommunedirektør Kristian Trengereid i Elverum kommune.

Anbefaler anke til Høyesterett i skattesak

Kommunedirektør Kristian Trengereid i Elverum anbefaler en anke til Høyesterett i striden om beregning av eiendomsskatt i kommunen. Saken har store økonomiske konsekvenser og er prinsipiell, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Formannskapet i Elverum får saken til behandling i morgen, onsdag. Saksutredningen ble først nylig klar, et notat fra KS Advokatene forelå først i går. 

Kommunedirektør Kristian Trengereid viser til at KS Advokatene kommer med en sterk anbefaling om å anke og «de betydelig kostnadene som følger av dommen, og at det er en sak av prinsipiell betydning hvor dommen påvirker flere andre kommuners økonomiske handlingsrom». Han ønsker derfor saken prøvet for Høyesterett.

Reduksjonsfaktor

Striden om eiendomsskatt i Elverum handler om hvilket grunnlag det skal regnes eiendomsskatt av. Elverum har de siste årene brukt Skatteetatens boligverdi som grunnlag for utskriving. Fra boligtaksten skal det trekkes fra 30 prosent som en obligatorisk reduksjonsfaktor som følger av eiendomsskatteloven. 

I tillegg har Elverum tidligere vedtatt en lokal reduksjonsfaktor på 15 prosent, og spørsmålet har så vært om denne kommer i tillegg til satsen på 30 prosent eller ikke. Kommunen mener nei, men Mastmoen borettslag gikk til sak og krevde at begge reduksjonsfaktorene måtte benyttes. Borettslaget vant fram både i tingretten og lagmannsretten.

Mye penger i spill

Blir dommen stående, viser beregninger at kommunen må betale tilbake rundt 11 millioner kroner til skattytere per år for årene 2021, 2022 og 2023. I tillegg vil man fram til og med 2026 få tap i skatteinntektene som følge av at reduksjonsfaktoren ikke kan endres før fra og med 2027.

Ifølge saksframlegget anbefaler KS Advokatene klart at lagmannsrettens dom ankes. Anken skal kun gjelde rettsanvendelsen. KS Advokatene mener ifølge saksframlegget at «både lovens ordlyd, lovforarbeidene, likebehandlingsprinsippet, Finansdepartementets uttalelse fra desember 2018, konsekvenshensyn og kommunenes praksis trekker i retning av at Elverum kommune har anvendt eiendomsskattelovens regler og den ulovfestede ordningen med lokal reduksjonsfaktor på riktig måte».

Kommunedirektør Trengereid trekker også fram at spørsmålet retten tar stilling til prinsipielt og vil ha betydning for andre kommuner som bruker Skatteetatens formuesgrunnlag, og som har vedtatt en lokal reduksjonsfaktor.

– Et fåtall blir fremmet til behandling

Samtidig erkjennes det at bare et fåtall av ankene når gjennom Høyesteretts ankeutvalg og får en behandling i Høyesterett. «Ankeutvalgets avgjørelser begrunnes ikke, men det gjøres en
vurdering både av sakens juridiske side og dens betydning for andre saker. Det har derfor en viss
verdi å inngi anke selv om saken ikke skulle bli fremmet til behandling», heter det i saksframlegget til formannskapet.

Ifølge saksframlegget skal saken også behandles av kommunestyret. Førstkommende kommunestyremøte er satt til 01. november, mens ankefristen er 9. november.

Powered by Labrador CMS