Nyheter

Lørenskog kommune meldte seg selv til Eftas overvåkningsorgan ESA for å avbryte foreldelsesfristen.
Lørenskog kommune meldte seg selv til Eftas overvåkningsorgan ESA for å avbryte foreldelsesfristen.

ESA vil granske Lørenskog kommunes tomtesalg

Lørenskog glemte å sende ut tomtefaktura på 8 millioner kroner. Nå har ESA startet formell granskning av mulig ulovlig statsstøtte.

Publisert Sist oppdatert

Det var Lørenskog kommune som selv meldte seg til EFTAs overvåkningsorgan ESA høsten 2022. Kommunen oppdaget at den hadde glemt å sende ut faktura på 8,2 millioner kroner til kjøperen av en kommunal eiendom. 

Da glippen ble oppdaget, ville ikke kjøperen  - Masserud Utvikling AS - betale. Argumentet var at betalingskravet var foreldet. Dermed fikk selskapet i praksis tomta gratis av kommunen.

Starter formell granskning

Før jul besluttet ESA å starte formell granskning av tomtesalget. ESAs foreløpige vurdering var at den manglende betalingen kan utgjøre statsstøtte i henhold til EØS-avtalens artikkel 61(1). 

ESA kan ikke utelukke at tiltaket utgjør en økonomisk fordel for Masserud Utvikling, både som følge av avtalt salgspris og manglende betaling.

Plikter å kreve tilbakebetaling

Dersom ESA konkluderer med at tomtekjøpet utgjør ulovlig statsstøtte, plikter kommunen å kreve støtten tilbakebetalt. 

Kravet forfaller to måneder etter at selskapet som fikk ulovlig støtte, har mottatt ESAs vedtak. Et eventuelt vedtak om ulovlig statsstøtte utgjør et tvangsgrunnlag.

Masserud Utvikling AS er et datterselskap av Olavsgaard Eiendom AS, en del av Olavsgaard Gruppen AS. 

Powered by Labrador CMS