Nyheter

Aksjonsgruppa «Nei til eiendomsskatt i Fredrikstad» har allerede varslet at saken vil danne grunnlag for et gruppesøksmål.
Aksjonsgruppa «Nei til eiendomsskatt i Fredrikstad» har allerede varslet at saken vil danne grunnlag for et gruppesøksmål.

Fredrikstad må møte i retten: Risikerer å måtte betale tilbake eiendomsskatt

Fire skattytere i Fredrikstad mener omtakseringen kommunen gjorde i 2022 er ugyldig. Partene møtes i Søndre Østfold tingrett i mars neste år.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge domstol.no er saken berammet 5. mars.

De fire skattyterne krever at ugyldig innkrevd eiendomsskatt for 2022 og 2023 tilbakebetales.

Skulle skattyterne få medhold i retten, har aksjonsgruppa «Nei til eiendomsskatt i Fredrikstad» allerede varslet at saken vil danne grunnlag for et gruppesøksmål.

– Dette vil innebære 327,3 millioner kroner for 2022, og 340 millioner kroner i henhold til budsjett for 2023, og kan også medføre utfordringer for årene etter, skriver kommunedirektøren i sitt forslag til Handlingsprogram 2024–2027 og årsbudsjett 2024.

– Ulovlig innkrevd

Tidligere i år ble det kjent at skattyterne hadde gått til søksmål mot Fredrikstad kommune, fordi de mener omtakseringen kommunen gjorde i 2022 er ugyldig.

Ifølge kommunen går påstanden ut på at eiendomsskatten er ulovlig innkrevd, fordi det har gått for mange år siden forrige hovedomtaksering.

Kommunen på sin side, mener at de har gjort alt riktig.

– Det er også min vurdering, sier Hakon Huus-Hansen i KS Advokatene.

Han representerer Fredrikstad kommune.

– Prinsipiell sak

I forslaget til handlingsprogram skriver kommunedirektøren at det må forventes at saken vil gå helt til Høyesterett, siden det er en prinsipiell sak, som vil angå alle kommuner som har eiendomsskatt.

Hakon Huus-Hansen i KS Advokatene
Hakon Huus-Hansen i KS Advokatene

Huus-Hansen bekrefter at flere kommuner kan bli rammet dersom skattyterne vinner fram.

– Dette er en problemstilling som gjelder flere kommuner, sier Huus-Hansen.

Finansavisen har tidligere skrevet at flere kommuner har retaksert eiendommer etter fristen, blant annet Risør, Lillesand, Tromsø, Eidfjord, Karlsøy, Lyngen, Gran, Skaun og Herøy.

Vant over Oslo

Skattyterne har engasjert advokat Bettina Banoun i Advokatfirmaet Wiersholm AS. 

Banoun var også engasjert i et gruppesøksmål mot Oslo kommune for noen år siden. Da slo Høyesterett fast at eiendomsskatten i Oslo i 2016 var ugyldig fordi kommunen skrev ut skatten for sent.  Dommen førte til at Oslo måtte tilbakebetale til sammen 376 millioner kroner. 

Huus-Hansen sier til Kommunal Rapport at saken mot Fredrikstad kommune gjelder et helt annet tema enn saken mot Oslo kommune. 

Powered by Labrador CMS