Nyheter

Sykepleieren ville ikke teste seg mot korona to ganger i uken fordi hun stilte seg uforstående til om forholdsmessigheten av tiltaket var vurdert.
Sykepleieren ville ikke teste seg mot korona to ganger i uken fordi hun stilte seg uforstående til om forholdsmessigheten av tiltaket var vurdert.

Hamar frifunnet for andre gang

Kommunen slipper å betale erstatning til sykepleier som ikke ville teste seg for korona.

Publisert Sist oppdatert

En sykepleier som jobbet ved Hedmarken interkommunale legevakt, ble ved årsskiftet 2021/2022 sagt opp både fra en fast stilling som hun hadde, og et vikariat.

Arbeidsgiver Hamar kommune begrunnet oppsigelsen med at sykepleieren ikke ville følge kommunens instruks om koronatesting to ganger i uken og heller ikke godtok tilbud om annen stilling i kommunen.

Sykepleieren gikk til sak mot kommunen og krevde erstatning for tapt inntekt samt oppreisningserstatning. Hun tapte saken i tingretten i februar i år, men påanket dommen til lagmannsretten.

Nå har Eidsivating lagmannsrett kommet til samme resultat som tingretten. Hamar kommune frikjennes og tilkjennes saksomkostninger.

Riktignok mener lagmannsrettens flertall at oppsigelsen knyttet til vikariatet var usaklig fordi kommunen ikke foretok en tilstrekkelig bred interesseavveining i forkant av oppsigelsen. Til tross for dette blir det ingen erstatning.

Lagmannsretten mener sykepleieren har opptrådt svært kritikkverdig ved ikke å følge arbeidsgivers instrukser, og ved å nekte å gå på jobb dersom arbeidsgiver ikke fritok henne fra pålegget om å teste seg. Lagmannsretten anser dette som et brudd på lojalitetsplikten.

Testing to ganger i uka

Stridens kjerne handler om at kommunen krevde at ansatte som ikke oppga vaksinestatus, måtte teste seg for korona to ganger i uken. Sykepleieren ga beskjed til sin sjef om at hun ikke samtykket til regelmessig testing og mente tiltaket kunne være diskriminerende, uforsvarlig og i strid med menneskerettighetene.

Blant annet pekte hun på at man aldri har visst om vaksinen reduserer smitte. Den skulle beskytte mot alvorlig sykdom og beskytte den som tar vaksinen. Det er ikke dokumentert at uvaksinerte smitter mer enn vaksinerte, mente sykepleieren ifølge dommen fra lagmannsretten.

Hun mente det stred mot forsvarlighetskravet for helsetjenester å pålegge uvaksinerte testing. Hun la også vekt på at inngrepet var belastende, og at det rammet uforholdsmessig hardt og krevde en hjemmel.

Hamar kommune mente det var irrelevant for saken om sykepleieren aksepterte begrunnelsen for kommunens instruks eller ikke. Sykepleieren har lydighetsplikt som arbeidstaker til å følge denne typen instruks når arbeidsgiver har lovhjemmel for å innføre instruksen, mente kommunen.

Hadde hjemmel

Lagmannsretten mener Helsedirektoratets covid-19 retningslinje hadde hjemmel i smittevernloven. Retten peker også på at det ikke er krav om at smitteverntiltaket har vitenskapelig bevist effekt, så lenge det foreligger en forsvarlig medisinskfaglig begrunnelse. Lagmannsretten skriver at jevnlig testing var medisinskfaglig vurdert som et effektivt tiltak mot smittespredning.

Retten mener også at Hamar kunne lene seg på vurderingene som ble gjort sentralt:

«Det er lagmannsrettens syn at kommunen ikke hadde foranledning eller plikt til å overprøve Helsedirektoratets vurdering av tiltakets egnethet, ut over å vurdere smittetrykket lokalt. Når Helsedirektoratet la til grunn at uvaksinerte utgjorde en større smittefare enn fullvaksinerte, ga dette tilstrekkelig grunnlag for at Hamar kommune kunne bygge på denne forutsetningen da kommunen vedtok kontrolltiltaket. Det samme gjelder Helsedirektoratets vurdering av at jevnlig testing av ansatte som ikke er fullvaksinert vil kunne forhindre smitte til pasienter og brukere, jf. covid-19 retningslinjen 22. november 2021», skriver retten.

Lagmannsretten viser også til et annet brev fra Helsedirektoratet hvor det heter at direktoratet legger til grunn at uvaksinerte ansatte i helse- og omsorgstjenesten utgjør en større fare for pasienter enn de som er vaksinert. Retten mener Hamar kunne legge til grunn Helsedirektoratets helsefaglige vurderinger av smittefaren.

Omplassering

Retten er ikke enig i at pålegget om testing to ganger i uka indirekte innebar en plikt til å vaksinere seg, eller at det var så belastende at det rammet uforholdsmessig hardt. Sykepleieren skal også ha fått tilbud om omplassering til ikke pasientrettet arbeid, men skal ikke ha vært interessert i dette.

Lagmannsrettens dom er enstemmig.

Powered by Labrador CMS