Nyheter

Hasvik kommunestyre skulle behandle ankespørsmålet onsdag 22. november, men saken ble utsatt til et ekstraordinært kommunestyremøte torsdag 30. november.
Hasvik kommunestyre skulle behandle ankespørsmålet onsdag 22. november, men saken ble utsatt til et ekstraordinært kommunestyremøte torsdag 30. november.

Hasvik vurderer mekling etter å ha tapt sak om ulovlig gjengjeldelse

Hasvik kommune tapte i tingretten, men anket sak om gjengjeldelse av varslingi arbeidsforhold. Nå skal kommunestyret ta stilling til rettsmekling.

Publisert Sist oppdatert

I februar neste år skal Hålogaland lagmannsrett etter planen behandle ankesaken mellom en ansatt i Hasvik kommune og arbeidsgiveren. 

Hasvik kommune tapte i Vestre Finnmark tingrett i juli i år og ble dømt til å betale varsleren totalt 2,4 millioner kroner for lidt tap, oppreisning og dekning av saksomkostninger. Retten mente kommunen hadde utsatt arbeidstakeren for ulovlig gjengjeldelse som følge av varsling i arbeidsforhold.

Enige om meklingsforsøk

Før saken kommer på bordet til lagmannsretten, er partene blitt enige om å møtes til mekling. Det fremgår av referatet for planleggingsmøtet til lagmannsretten. Her står det at begge parter ønsker rettsmekling. 

Det er nå avtalt at det skal mekles 14. desember i Tromsø. Men før det skjer, skal kommunestyret i Hasvik ta stilling til meklingen og anken. Saken var oppe til behandling i et kommunestyremøte onsdag 22. november, men ble da utsatt til torsdag 30. november.

Ønsker løsning

I saksframstillingen til møtet 22. november ble det ikke lagt fram noen innstilling, men det skisseres tre handlingsalternativer: opprettholde anken, forsøke rettsmekling eller trekke anken.

Ordfører Lars Hustad svarer i en epost til Kommunal Rapport at kommunestyret skal ta en beslutning om det ene eller andre, men at det også kan komme andre forslag. Han opplyser at det er partene selv som har tatt initiativet til meklingen.

Selv svarer ordføreren «ja» på spørsmålet om han ønsker en løsning på tvisten før hovedforhandlingene i lagmannsretten tar til.

Knapt flertall for anke

Da Hasvik kommune i juli vedtok å anke dommen, ble dette gjort med åtte mot sju stemmer. Arbeiderpartiet fremmet forslag om å anke, fordi de mente dommen framsto som ensidig og med klare faktafeil. I tingrettens dom ble blant annet tidligere ordfører Eva D. Husby (Ap) kritisert for å ha utsatt den ansatte for ulovlig gjengjeldelse gjennom uttalelser hun kom med. 

Senterpartiet i Hasvik ønsket å vedta dommen fra tingretten. Lars Hustad, som da var varaordfører (uavhengig), stemte også for å vedta dommen.

Etter kommunevalget i høst endret det politiske flertallet seg i Hasvik. Nå er Lars Hustad blitt ordfører og representerer lista «Sammen for Sørøya», som har flertall med sine åtte representanter.

Rettsmekling

Rettsmekling er en måte å løse en konflikt på ved at partene setter seg ned og prøver å bli enige om en løsning. 

Mekleren, som gjerne er dommeren, skal hjelpe partene med å komme fram til et resultat begge parter kan leve med. Rettsmekling kan kun brukes i sivile saker, ikke i straffesaker. 

Under hovedforhandlinger er det partenes advokater som er sentrale, mens det under mekling i større grad er partene som snakker sammen. 

Ifølge domstol.no blir det inngått forlik i 70–80 prosent av sakene som rettsmekles. Dersom man ikke blir enige under meklingen, fortsetter saken for domstolen med ordinær hovedforhandling. Dommeren som har rettsmeklet, kan bare delta videre hvis partene ber om det.

Powered by Labrador CMS