Nyheter

Ordfører Hugo Jacobsen (t.h.) og kommunens advokat Frode Lauareid.
Ordfører Hugo Jacobsen (t.h.) og kommunens advokat Frode Lauareid.

– Kommunedirektøren ble utsatt for karakterdrap fra talerstolen

Politikerne som vitnet i rettssaken mellom avgått kommunedirektør og Lødingen kommune husket lite fra møtet der topplederen ble fjernet. Men, én av politikerne husket mye.Fakta

Publisert Sist oppdatert

Harstad

I rettssaken i Midtre Hålogaland tingrett mellom tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen og Lødingen kommune var en rekke folkevalgte innkalt som vitner. Sentralt i saken er blant annet om det ble gitt ærekrenkende uttalelser mot Martinussen i de to lukkede politiske møtene i april i fjor, der hennes arbeidsforhold ble diskutert og beslutningen om å fjerne henne ble fattet.

De fleste av politikerne som vitnet i retten husket svært lite av om det ble uttalt noe konkret fra talerstolen om at Martinussen skal ha jukset på sin CV. Ordføreren slet blant annet med å huske om kommunedirektørens CV var et tema i det første politiske møtet i april i fjor.

– Det klarer jeg ikke å huske, uttalte ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i sin forklaring.

Fakta

  • Liv-Hege Martinussen ble fjernet fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen 11. april i fjor.
  • Hun fikk ingen begrunnelse for hvorfor hun måtte gå på dagen.
  • Hun hadde frasagt seg stillingsvernet, og kommunen har pekt på at dette betyr at de ikke trenger å oppgi noen grunn for å fjerne henne.
  • Martinussen har saksøkt kommunen for usaklig bruk av styringsrett og ærekrenkelser.
  • Hun krever 2,5 millioner kroner av kommunen.

To av vitnemålene som skilte seg tydelig ut, var forklaringene til tidligere kommunestyrerepresentant Ole Harald Falch Hermansen (Sp) og kommunestyrerepresentant og medlem av arbeidsgiverutvalget Annie Schjerven (Frp).

Hermansen var én av få folkevalgte som hadde tydelige minner om hva som ble sagt i det lukkede kommunestyremøtet 11. april, der det ble besluttet at Martinussen skulle gå.

– I møtet ble det pekt på flere grunner til at Martinussen måtte gå. En var måten jobben hadde blitt løst på, og det var noen andre ting, blant annet CV-juks, sa Hermansen.

Var ikke i tvil

Flere av politikerne som vitnet, avviste at det konkrete ordet CV-juks hadde blitt brukt. Hermansen presiserte at han ikke husket den eksakte ordlyden, men han hevdet at det ble vist til at Martinussen hadde jukset på sin CV.

Kommunens advokat Frode Lauareid ville vite om ordet juks eksplisitt var blitt brukt fra talerstolen.

– Jeg kan ikke huske at ordrett at ordet juks ble brukt, men budskapet var i hvert fall at det var juks på CV-en. Derav er det ikke tvil i mitt sinn, sa Hermansen.

Viste til karakterdrap

Hermansen opplevde at ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i møtet la fram sine argumenter i saken på en ryddig og saklig måte, og han kunne huske at Frp-representant Schjerven gikk kraftig til angrep på kommunedirektøren fra talerstolen.

– Representanten Schjerven kom med et ensidig karakterdrap på kommunedirektøren. Hvis jeg ikke husker feil, så tror jeg hun sa at Martinussen var en forferdelig person. Det jeg reagerte på, var at hun ikke ble klubbet, fordi det var rett og slett et karakterdrap, sa han.

I sitt vitnemål avviste Schjerven at hun hadde uttalt at Martinussen var en forferdelig person.

Uttalelser om Statsforvalteren

I retten viste Hermansen til at han hadde stemt mot å ansette Martinussen, da han heller ville ansette assisterende kommunedirektør Thomas Schjelderup. Men etter kort tid i stillingen opplevde han at Martinussen gjorde en god jobb.

Schjelderup vitnet også i saken, og han uttalte i sitt vitnemål at Statsforvalteren i Nordland hadde uttalt til ham at de var sjokkert over ansettelsen av Martinussen som kommunedirektør i Lødingen.

Statsforvalteren har til Kommunal Rapport avvist at de skal ha kommet med en slik uttalelse.

I sitt vitnemål forklarte Hermansen at en representant i kommunestyret skal ha gjengitt en beskjed fra Statsforvalteren i Nordland fra talerstolen.

– Budskapet var at hos Statsforvalteren skal det ha vært noen som hadde gitt uttrykk for at stakkars dere, som har Liv-Hege som kommunedirektør. Det ble spredd et rykte fra noen som var sentralt plassert hos Statsforvalteren, men det ble ikke lagt fram bevis for noe av det som ble uttalt i møtet. Det var påstander, sa Hermansen.

I sin forklaring bekreftet ordføreren at noen i møtet viste til at Martinussen hadde et dårlig rykte hos Statsforvalteren, men han kunne ikke huske hva som ble sagt. Schjerven husket ikke noe rundt dette.

Støttet innstillingen

Hermansen forklarte at han i voteringen i kommunestyret valgte å stemme for å fjerne Martinussen som kommunedirektør. Han så ingen grunner til å stemme imot.

– Jeg er ikke så glad i styr, og hadde jeg vært den eneste kjerringa mot strømmen i det møtet, så hadde det blitt styr for meg. Ut ifra det som ble sagt fra talerstolen, og det som ble framstilt av påstander, var det ingen grunn til å stemme noe annet enn at for hun måtte gå, sa Hermansen.

Hadde hørt om uttalelser

Frp-representant Annie Schjerven er en del av kommunens arbeidsgiverutvalg, og hun deltok dermed i medarbeidersamtalene kommunen hadde med Martinussen.

Schjerven inntok vitneboksen etter Hermansen. På spørsmål fra Martinussens advokat om hva som ble sagt i en medarbeidersamtale i slutten av mars i fjor, forklarte Schjerven blant annet at Martinussen skal ha kommet med svært negative uttalelser om ansatte og politikere i Lødingen.

– Fra Martinussens side var møtet et angrep på visse personer i administrasjonen og politikerne. Vi var udugelige, nesten demente politikere, sa Schjerven.

– Brukte Martinussen det begrepet demente politikere i dette møtet, spurte Martinussens advokat Siri Falch-Olsen.

– Ikke i det møtet, nei, men det skal hun ha brukt i et personalmøte, sa Schjerven.

– Var du til stede i det møtet, spurte Falch-Olsen.

– Nei, men jeg har fått høre det, sa Schjerven.

Husket ikke beslutning

Frp-politikeren ble også spurt om hva som skjedde i de lukkede politiske møtene som ble holdt 3. og 11. april. Hun fikk blant annet spørsmål om hva som ble besluttet i møtet 3. april.

– Det vet jeg ikke. Det husker jeg ikke, sa Schjerven.

Hun viste deretter til at det var enighet om at man skulle gå videre med å fjerne Martinussen.

Fra kommunestyremøtet 11. april, der det ble vedtatt å fjerne Martinussen, husket Schjerven hvem som var på talerstolen, og hun husket at ordfører uttalte at han ikke var fornøyd med kommunedirektørens arbeid. Om det ble sagt noe om Martinussens CV på dette møtet, var hun usikker på.

– Det tror jeg ikke, sa Schjerven, men hun la til at hun ikke var sikker.

– Du var selv på talerstolen, spurte Falch-Olsen.

– Det kan godt hende, sa Schjerven.

– Husker du hva du sa, spurte Falch-Olsen.

– Nei, sa Schjerven.

Husker ikke hva hun sa

Advokaten til Martinussen viste deretter til at Sp-politiker Hermansen fortalte at Schjerven skal ha gitt uttalelser om Martinussen i dette møtet som han betegnet som et karakterdrap.

– Hva sa jeg da, spurte Schjerven.

– Husker du hva du sa, spurte Falch-Olsen.

– Absolutt ikke. Jeg sa ingenting. Jeg sa kanskje at jeg var enig i vedtaket, men pleier ikke å snakke negativt om folk, sa Schjerven.

Kommunens advokat Frode Lauareid ville gjerne vite om hun hadde uttalt fra talerstolen at Martinussen var en forferdelig person.

– Nei, det er absolutt ikke sant, sa Schjerven.

Svake saksutredninger

Frp-politikeren viste til at årsaken til at arbeidsgiverutvalget ville kvitte seg med Martinussen, var inkompetanse og svake arbeidsprestasjoner. Hun viste til at det var svake saksutredninger, og advokat Falch-Olsen ville vite hvilke konkrete saksutredninger det var som ikke hadde vært gode nok.

– Jeg kan ikke si hvilke saker det dreide seg om. Det er noe som skjer på kommunestyremøter, at den kritikken kommer, sa Schjerven.

På spørsmål fra dommeren om hvilke konkrete saksutredninger som arbeidsgiverutvalget mente var for svake, kom ordfører Jacobsen i sin forklaring med ett konkret eksempel. Flere eksempler kunne han ikke komme på.

– Klarte ikke å ivareta henne

I sin forklaring uttalte Hermansen til retten at han opplevde at Martinussen var blitt frosset ut av både kommunen og innbyggerne etter at hun ble fjernet av kommunestyret 11. april i fjor, og at dette ikke var noe han kunne stå for.

– Jeg tenkte på Liv-Hege også som en småbarnsmor i Lødingen kommune. Det ble tisking og hvisking overalt, slik det blir på små plasser. Jeg følte ikke at vi som arbeidsgivere og lokalsamfunn klarte å ivareta henne på en ok måte i ettertid, sa Hermansen.

På spørsmål fra kommunens advokat forklarte han at han blant annet hadde tatt kontakt med Martinussen i ettertid, og at de hadde møtt hverandre og gått turer sammen.

Dommen i saken vil trolig falle om en ukes tid.

Powered by Labrador CMS