Nyheter

Det er foreløpig ikke besluttet om kommunen vil anke dommen, opplyser ordfører Lena Arntzen (H) i Hadsel.
Det er foreløpig ikke besluttet om kommunen vil anke dommen, opplyser ordfører Lena Arntzen (H) i Hadsel.

Kommunen mente de hadde betalt flere millioner for mye: Nådde ikke fram med pengekrav

Hadsel kommune mente de hadde betalt flere millioner kroner for mye for opprydding og deponering av forurensede masser, men nådde ikke fram i tingretten.

Publisert Sist oppdatert

Hadsel kommune overtok en eiendom sentralt i Stokmarknes fra Nordlandssykehuset og solgte den relativt raskt videre til Stokmarknes Handelseiendom AS. 

Selskapet ønsket å få bygget en dagligvareforretning på tomta, men i forbindelse med salgsprosessen ble det avdekket forurensede masser. I kjøpekontrakten fra 2018 ble det avtalt at utbygger skulle dekke kostnader opp til 500.000 kroner og overskytende skulle dekkes av kommunen.

Gammel fylling

I dommen som nå foreligger fra Midtre Hålogaland tingrett, fremkommer det at forurensingen på tomta i hovedsak var knyttet til at det tidligere hadde vært en avfallsfylling og en tipp for masser der. Oppryddingsarbeidet ble satt i gang, og kommunen dekket kostnadene fortløpende gjennom akontofakturaer. 

Totalt betalte Hadsel kommune 12,1 millioner kroner før arbeidet ble avsluttet. I forkant av sluttoppgjøret protesterte kommunen mot totalsummen for opprydningen, men betalte likevel sluttfakturaen i april 2019. En tilleggsfaktura i august 2019 ble også betalt av kommunen. 

Tingretten kan etter det ikke se at det har vært noen kontakt mellom partene før kommunen sendte et prosessvarsel til Stokmarknes Handelseiendom i juli 2020. Kommunen hadde engasjert et konsulentfirma for å vurdere arbeidet som var blitt gjort, og kommunen mente de hadde betalt flere millioner for mye for oppryddingen. 

Hadsel ville derfor ha tilbakebetalt penger fra tomtekjøperne.

Tingretten mener det er klart at det skulle være et sluttoppgjør mellom partene når alle utgiftene til opprydningen var kjent, men retten mener det ikke er noe som tilsier at det skulle foretas en korreksjon av oppgjøret etter at sluttoppgjøret var gjennomført.

– Ingen grunn til å vente så lenge

Retten viser til at kommunen avviste totalkravet før sluttfakturaen ble sendt, men at kommunen betalte denne uten å ta noen forbehold. Tingretten skriver at dersom kommunen mente å ta forbehold ved betalingen av sluttfakturaen, måtte kommunen ha formidlet dette til Stokmarknes Handelseiendom på en tydelig måte i forbindelse med betalingen.

Retten har også vurdert om kommunen kunne kreve tilbakebetaling etter ulovfestede regler om beløp som betaleren ikke var forpliktet til å betale. Slike spørsmål må vurderes konkret og under hensyn til rimelighet, skriver retten. 

Tingretten viser til at kravet om tilbakebetaling kom om lag 14 måneder etter sluttoppgjøret og omtrent ni måneder etter at den aller siste fakturaen ble betalt. Samtidig peker retten på at kommunen satt med rapporten fra sitt eget konsulentselskap i mer enn et halvt år uten at det ble varslet noe krav mot Stokmarknes Handelseiendom.

Dermed er rettens konklusjon at kravet uansett må anses å være for sent fremsatt. Retten mener kommunen ikke hadde noen grunn til å vente som lenge som de gjorde med å fremsette kravet, og tingretten har ikke funnet noe rettslig grunnlag for kommunens krav om tilbakebetaling.

Kommunen har dermed tapt saken og må dekke motpartens saksomkostninger på litt over 1 million kroner.

Kommunestyret avgjør anke

Ordfører Lena Arntzen (H) i Hadsel kommune sier de foreløpig ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes.

– Det spørsmålet kommer opp som sak for kommunestyret under møtet som holdes 1. september, sier Arntzen.

Hun sier hun selv så langt ikke har tatt stilling til saken, og at advokatene nå jobber med å vurdere dommen fra Midtre Hålogaland tingrett.

Powered by Labrador CMS