Nyheter

– At vi har mange individuelle rettigheter, betyr ikke alltid at tjenestene er best mulig. Det ser vi stadig eksempler på, sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS.
– At vi har mange individuelle rettigheter, betyr ikke alltid at tjenestene er best mulig. Det ser vi stadig eksempler på, sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H) i KS.

– Mange individuelle rettigheter betyr ikke alltid at tjenestene er best mulig

– Utredningen vi har fått, viser at det er mulig å øke handlingsrommet for forsøk i kommunene og samtidig ivareta den enkeltes rettigheter, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Publisert Sist oppdatert

I mars ble et notat basert på utredningen av lovgrunnlaget for forsøk i offentlig sektor drøftet i hovedstyret i KS. Der var det enighet om at forslagene til lovendringer vil innebære en klar forbedring, ifølge Helgesen.

– Hovedstyret er enig i at vi trenger flere forsøk, noe vi vet bidrar til innovasjon, og at vi trenger mindre detaljstyring og færre lover og forskrifter. Her er vi helt samkjørte, sier hun.

Helgesen er fornøyd med at utredningen viser at det er mulig å ivareta innbyggernes rettssikkerhet, selv om det gjøres begrensninger i den enkeltes rettigheter.

– At vi har mange individuelle rettigheter, betyr ikke alltid at tjenestene er best mulig. Det ser vi stadig eksempler på. Utredningen viser at handlingsrommet til kommunene godt kan utvides, hvis de får tillit til det.

Spesialundervisning

Helgesen bruker spesialundervisning som eksempel på en rettighet som ikke alltid innebærer at elevene får det beste tilbudet. 

Begrensninger som taushetsplikten setter på informasjonsutveksling, er et annet eksempel på bestemmelser som kan hindre at innbyggerne får de tjenestene de trenger, mener hun.

– Poenget er ikke å frata noen rettigheter, men å se om behovene kan ivaretas på en bedre måte. Vi må tenke nytt for å gi bedre tjenester, og gi kommunene tillit til å finne de beste løsningene, sier hun.

KS vil nå bruke utredningen i konsultasjoner med regjeringen, og overfor alle instanser som har makt og myndighet til å gjøre endringer, ifølge Helgesen.

Etterlyser handling

Hun etterlyser dessuten svar på forsøkssøknadene som er til behandling i Kommunaldepartementet.

– Det kom 87 søknader i september i fjor, etter en knapp frist. Men ingen kommuner har ennå fått svar, så vidt jeg vet. Jeg er forbauset over at regjeringen ikke er mer offensiv. Nå er halvparten av regjeringsperioden gått, og vi må få satt i gang noen forsøk. Behovet for å løse oppgaver på nye måter er åpenbart, sier Helgesen.

Kommunal Rapport har spurt departementet om når de regner med å ha tatt stilling til søknadene. Svaret er at de tar sikte på å besvare dem «om ikke så lenge».

For tiden blir søknadene vurdert av Kommunaldepartementet og berørte fagdepartementer, med tanke på hvilke som kan gjennomføres etter dagens regelverk, og som er faglig interessante. Deretter skal departementet velge ut hvilke som skal konkretiseres videre og etter hvert inkluderes i forsøksordningen, heter det i svaret fra kommunikasjonsenheten.

Powered by Labrador CMS