Nyheter

Hytteeieren fikk hjelp av brannvesenet til å brenne ned den gamle hytta på Bærøytangen i Kragerø. Like etter varslet Statsforvalteren at de ville klage på politikernes ja til ny hytte.
Hytteeieren fikk hjelp av brannvesenet til å brenne ned den gamle hytta på Bærøytangen i Kragerø. Like etter varslet Statsforvalteren at de ville klage på politikernes ja til ny hytte.

Misfornøyd hytteeier saksøkte kommunen

Kragerø-politikerne sa ja til ny hytte i strandsonen. Statsforvalteren sa nei. Hytteeieren saksøkte kommunen for uaktsom byggesaksbehandling.

Publisert Sist oppdatert

Få dager etter at Kragerø-politikerne ga dispensasjon fra byggeforbudet for ny hytte i strandsonen, fikk hytteeieren brannvesenet til å brenne ned den gamle hytta på tomten. Asken var knapt kald da Statsforvalteren påklagde politikernes ja til nybygg.

Først sommeren 2022, tre år etter, sto den nye hytta ferdig – langt mindre enn det politikerne først sa ja til. Nå har den misfornøyde hytteeieren tapt søksmålet han anla mot kommunen.

– Umico Eiendom AS har mottatt dommen og vil vurdere å anke den. Utover dette gis ingen kommentar, skriver advokatfullmektig Fredrik Løvborg, som representerte hytteeierens selskap i retten.

Dommen falt i Telemark tingrett 11. april, og ble først omtalt i Varden.

Klagde sjelden

Det var sommeren 2018 at Ingar Johannes Hodne Ulltveit-Moe kjøpte tomten i Kragerøs skjærgård gjennom selskapet Umico Eiendom AS. På tomten sto det ei gammel hytte, som Ulltveit-Moe ville rive og erstatte med ei ny, større hytte nærmere sjøen, med platting, pergola og soveromsfløy i to etasjer.

Statsforvalteren frarådet planene. Likevel sa politikerne i hovedutvalg for plan, bygg og miljø ja til dispensasjon for bygging i 100-metersbeltet og rammetillatelse til ny hytte. Politikerne ønsket en liberal praksis, og erfaringen tilsa at Statsforvalteren sjelden klagde. 

Få dager etter at politikerne sa ja, var gamlehytta redusert til aske. 

Fem måneder senere opphevet Statsforvalteren politikernes rammesøknad og ja til dispensasjon. Samtidig fikk kommunen kritikk for mangelfull saksbehandling. Etter sammenslåing av flere fylkesmannsembeter hadde Statsforvalteren skjerpet holdningen til bygging i strandsonen.

Hytta som Umico Eiendom til slutt fikk lov til å sette opp, var langt mindre og betydelig omarbeidet.

Krevde 3 millioner

Umico Eiendom AS mente i retten at selskapet hadde krav på erstatning fra Kragerø kommune, etter arbeidsgiveransvaret i skadeerstatningsloven. Det mente kommunen opptrådte uaktsomt i byggesaken, og pekte blant annet på rettsvillfarelse og uriktig lovforståelse. 

Selskapet krevde inntil 3 millioner kroner av Kragerø kommune. Det mente at kommunens uaktsomhet hadde påført dem et økonomisk tap på 1,8 millioner kroner.

Selskapet påpekte at den nye hytta først sto ferdig sommeren 2022, minst to år senere enn hva selskapet hadde ventet. I løpet av denne tiden mente selskapet å ha tapt penger i form av tapte leieinntekter, økte byggekostnader, økte arkitektkostnader og juridisk bistand.

Kommunen var ikke enig. 

Bevisst risiko

Også Telemark tingrett er kritisk til saksbehandlingen i Kragerø kommune. Likevel blir kommunen blankt frifunnet. Det begrunnes blant annet med at selskapet bevisst valgte å søke om dispensasjon i 100-metersbeltet for et omfattende byggetiltak som utfordret vilkårene for dispensasjon etter plan- og bygningsloven. 

Retten påpeker at det forelå en reell risiko for at Statsforvalteren ville klage, hvis kommunen sa ja til dispensasjon.

«Etter rettens syn forelå det utvilsomt en bevisst aksept av risiko, som uansett utelukker at kommunen kan ha noe erstatningsansvar i denne saken», heter det i dommen.

Retten peker også på at noe av årsaken til at byggesaken trakk ut i tid, var at selskapet i liten grad ville rette seg etter de føringene Statsforvalteren ga underveis.

«Saksøker fremmet søknaden i håp om at denne skulle bli innvilget av kommunen. Forholdet i denne saken er dermed spesielt, ved at saksøker krever erstatning for et vedtak som faktisk var i tråd med saksøkers søknad og klare ønsker», heter det i dommen.

Selskapet har fått to ukers frist til å dekke kommunens sakskostnader på 191.000 kroner.

Powered by Labrador CMS