Nyheter

Kommunedirektør Kristian Trengereid i Elverum kommune sier kommunen ønsker å betale tilbake for mye innbetalt eiendomsskatt i løpet av våren.
Kommunedirektør Kristian Trengereid i Elverum kommune sier kommunen ønsker å betale tilbake for mye innbetalt eiendomsskatt i løpet av våren.

Nå starter jobben med å betale tilbake eiendomsskatt

Elverum kommune starter nå arbeidet med å betale tilbake rundt 35 millioner kroner etter å ha tapt striden om beregning av eiendomsskatt.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha tapt både  i tingretten og lagmannsretten, vedtok kommunestyret å anke saken inn for Høyesterett. Men ankeutvalget til Høyesterett fant ikke noen tilstrekkelig grunn til at saken skulle behandles av Høyesterett, og avslår derfor anken. 

Lagmannsrettens dom blir dermed stående.

Strid om grunnlaget

Striden har stått om hvordan man skal beregne grunnlaget for eiendomsskatten. For at skattegrunnlaget ikke skal bli for høyt og skatten for stor, bruker man en obligatorisk reduksjonsfaktor for å redusere verdien. I tillegg har Elverum vedtatt en lokal reduksjonsfaktor. 

Problemet har vært om begge disse skal brukes, eller om bare den obligatoriske skal benyttes. Den obligatoriske reduksjonsfaktoren ble innført etter at Elverum kommune hadde vedtatt sin lokale reduksjonsfaktor. 

Elverum har kun benyttet den nasjonale reduksjonsfaktoren og ikke lagt til den lokale.

– Vi forholder oss til det ankeutvalget har besluttet og legger til lokal reduksjonsfaktor og skriver ut årets eiendomsskatt i tråd med dette, sier kommunedirektør Kristian Trengereid til Kommunal Rapport.

Det innebærer mindre eiendomsskatt til kommunen, men Trengereid sier at budsjettet for i år ut fra forsiktighetshensyn er laget med utgangspunkt i at de ikke fikk medhold i rettssystemet. Også økonomiplanen er justert ned, noe som gir politikerne et mindre handlingsrom i årene framover.

Tilbakebetaling i løpet av våren

Samtidig betyr det at kommunen har krevd inn for mye i eiendomsskatt gjennom tre år. Dette planlegger kommunen nå å betale tilbake.

– Vi driver og regner på det, og det er vel mellom 10 og 11 millioner vi må betale tilbake i tre år pluss renter så jeg tenker vi ender på rundt 35 millioner kroner totalt. Vi anket for å få en endelig stadfesting slik at man for ettertiden ikke skal være i tvil om hvordan reglene skal forstås. Nå har vi fått dette avgjort, og vil effektuere dommen, sier Trengereid.

Formelt sett har striden bare gått mellom Elverum kommune og Mastmoen borettslag om beregningen av eiendomsskatt for borettslaget for 2022. Det var borettslaget som saksøkte kommunen, men dommens resultat vil få betydning for andre i tilsvarende situasjon.

– Nå skal vi først få regnskapet levert, så skal vi skrive ut eiendomsskatten 1. mars og deretter skal vi starte utbetalingen. Vi har en ambisjon om at vi skal klare dette i løpet av våren og så fort som mulig, sier Trengereid.

Han tror det skal gå greit å finne ut hvem av boligeierne som skal hvor mye i de aller fleste tilfellene. Men han regner med at det blir en del manuelt arbeid som følge av at eiendommer kan ha skiftet eier i løpet av perioden.

Powered by Labrador CMS