Nyheter

Ordførere skal velges ved at kommunestyremedlemmene gir åpent stemmetegn på det konstituerende kommunestyremøtet, ifølge regjeringens forslag.
Ordførere skal velges ved at kommunestyremedlemmene gir åpent stemmetegn på det konstituerende kommunestyremøtet, ifølge regjeringens forslag.

Regjeringen: Ordførervalget skal være åpent

Valg av ordfører og varaordfører og ansettelse av kommunedirektør skal skje ved åpen votering, foreslår regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår endringer i kommuneloven som vil ha betydning ved konstitueringene som skal skje i kommuner og fylkeskommuner etter valget.

Alle flertallsvalg bør være åpne, mener regjeringen. Dette får betydning for valgene på ordfører og varaordfører. Tidligere har det vært mulig å kreve skriftlig og hemmelig valg ved ordførervalg. Nå skal det altså skje i full åpenhet.

Det gjøres unntak for ungdomsråd, hvor det er lov med skriftlig avstemming på leder.

KS og kommunedirektørene uenige

Også ved ansettelse av kommunedirektør skal det stemmes åpent i kommunestyret.

Departementet foreslo først at det skulle være adgang til skriftlig stemmegivning ved ansettelse av kommunedirektør. KS støttet dette, men ikke kommunedirektørene selv.

Departementet påpeker at de etter en ny vurdering har kommet til at hensynet til åpenhet må veie tyngre enn hensynene til hvorvidt eventuell uenighet om ansettelsen ikke skal gjøres kjent.

I proposisjonen står det: «Ansettelse av den øverste administrative lederen i kommunen har stor allmenn interesse, noe som tilsier åpenhet i voteringen. Departementet har også lagt vekt på at Norsk kommunedirektørforum, hvor om lag 90 prosent av alle kommunedirektører og fylkeskommunedirektører i Norge er medlemmer, ønsker åpenhet ved avstemningen.»

Unntak for kommunale ombud

Lovforslaget inneholder også noen klargjøringer. Det skal komme tydelig fram av loven at det er kommunestyret, ikke kommunedirektøren, som ansetter eventuelle kommunale ombud.

Dette er et unntak fra hovedregelen om at kommunedirektøren ansetter til stillinger i kommunen, og begrunnes med den uavhengige stillingen som eventuelle kommunale ombud skal ha i kommunen.

Departementet foreslår endringer i reglene om arbeidsutvalg. I stedet for at kommunestyret velger settemedlemmer og nye medlemmer til arbeidsutvalg, foreslår departementet at det folkevalgte organet som opprettet arbeidsutvalget, selv får myndighet til å gjøre dette.

Videre foreslår departementet endringer i reglene om valg i folkevalgte organer. Departementet foreslår at forholdsvalg kan gjennomføres ved å vise stemmetegn, som et alternativ til skriftlig avstemning.

Powered by Labrador CMS