Nyheter
1,2 milliarder kroner er delt ut gjennom Klimasats. Nå er ordningen evaluert
Analyser av 692 prosjekter som har fått Klimasats-midler, viser en reduksjon av klimautslipp tilsvarende 1,5 ganger det årlige utslippet i Trondheim kommune, ifølge en rapport fra Miljødirektoratet.Klimasats
Siden 2016 har Klimasats delt ut nær 1,2 milliarder kroner til 1.850 ulike prosjekter til fylkeskommuner og kommuner over hele landet. Av disse har Miljødirektoratet analysert 1.624 prosjekter som er gjennomført eller er under gjennomføring. Av disse igjen har de beregnet utslippskutt i CO₂-ekvivalenter for 692 prosjekter.
Samlet anslår Miljødirektoratet at disse prosjektene reduserer klimagassutslipp med minst 627.000 tonn CO₂-ekvivalenter til og med år 2030. Det tilsvarer cirka 1,5 ganger det årlige utslippet i Trondheim kommune.
Dette kommer fram i en evaluering av Klimasats fra Miljødirektoratet.
– Endrer praksis
Resultatene som kan tallfestes, er bare en del av effekten av Klimasats-ordningen, mener Miljødirektoratet.
– Mens flere støtteordninger bidrar til å utvikle ny teknologi, gjør Klimasats-ordningen at kommunene endrer praksis og tar nye løsninger i bruk. Det er viktig for å nå klimamålene og for å utvikle markedet for grønn teknologi, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.
I de åtte årene Klimasats-ordningen har eksistert, har kommunene blant annet fått støtte til prosjekter innen bygg og anlegg, innkjøp, transport, ladeinfrastruktur, matsvinn, arealplanlegging, sirkulærøkonomi, kartlegging og økt kompetanse.
I evalueringen legger Miljødirektoratet vekt på at kommunene og fylkeskommunene gjennom ordningen også har fått mer kunnskap om hva som er mulig å få til lokalt og også har bidratt til omfattende kunnskapsdeling.
Ville kutte ordningen
I år søkte kommuner og fylkeskommuner om 3,5 ganger så mye som det er penger til i årets Klimasats-pott.
Direktoratet fikk inn 279 søknader fra 107 kommuner.
Rammen for klimasatstilskudd i år er 100 millioner kroner. Det betyr at konkurransen om midlene var enda tøffere i år enn tidligere.
I fjor mottok direktoratet drøyt 300 søknader om ca. 400 millioner kroner. Men da var potten halvannen gang så stor – 250 millioner kroner.
Regjeringen foreslo opprinnelig å droppe hele Klimasats-ordningen i år. Men den kom inn igjen på statsbudsjettet gjennom budsjettforliket med SV.
Klimasats ble opprettet for å redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet i kommuner og fylkeskommuner.