Nyheter

Forbudet mot nedbygging av myr må ikke gå på bekostning av skog og matjord, mener leder Morten Wedege i Naturviterne.
Forbudet mot nedbygging av myr må ikke gå på bekostning av skog og matjord, mener leder Morten Wedege i Naturviterne.

Frykter at myrvern vil øke tapet av skog og matjord

Et forbud mot nedbygging av myr må ikke øke tapet av annen viktig natur, advarer Naturviterne og oppfordrer til planvask.

Publisert Sist oppdatert

Fagforeningen, som blant annet organiserer kommunale planleggere, gir full støtte til Miljødirektoratets forslag om å forby all bygging i myr. 

– Det er et godt forslag, fordi det er nødvendig. Vi ser at takten i nedbygging av myr ikke har gått nok ned, tross forsøk på å begrense den. Flere kommuner har tatt ansvar for å beskytte myr, men det er store forskjeller i landet. Bare et nasjonalt forbud kan gi myr det vernet den trenger, sier forbundsleder Morten Wedege til Kommunal Rapport. 

Miljødirektoratet anbefaler Klima- og miljødepartementet å forby utbygging på «arealer med myrvegetasjon og torvdannelse» ved en ny hjemmel i naturmangfoldloven. 

– Må økonomisere med arealet

Wedege forventer at lovendringen kan vedtas og tre i kraft raskt, og at den vil bidra vesentlig til å hindre klimautslipp og tap av natur.

Samtidig ser han en fare for at en lovendring som prioriterer en naturtype spesielt, vil øke presset på annen viktig natur, som skog og matjord.

Et forbud mot nedbygging av myr må følges opp med en grundig planvask, mener Naturviterne. Bildet er fra Vega.

– Hvis vi ikke samtidig styrker kommunenes arealplanlegging, er det en fare for at annen viktig natur blir bygd ned. Derfor må forbudet ledsages av mer ressurser og kompetanse i kommunene til å ivareta naturhensyn generelt, sier Wedege.

I kommunale arealplaner er det i dag avsatt 164 kvadratkilometer myr, 1.364 kvadratkilometer skog og 140 kvadratkilometer landbruksarealer til utbyggingsformål, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). 

Wedege frykter at nye utbyggingsprosjekter bare flyttes fra myr til skog og matjord, i stedet for å økonomisere med arealet, som er en begrenset ressurs. 

50 millioner til planvask

Derfor mener han det er viktig at kommunene foretar en helhetlig gjennomgang av sine planer, og omdisponerer viktige naturområder fra utbygging til landbruk, natur og friluftsliv (LNF).

– Et overordnet mål fremover må være å sikre kommunale arealplaner som bedre evner å ivareta nasjonale mål for jordvern, klima og naturmangfold. Det trengs en kombinasjon av sterkere fagmiljøer og tydeligere lovverk, mener han.

I budsjettforliket mellom regjeringen og SV ble det satt av 50 millioner kroner til naturplanlegging i kommunene. Dette er en ny post på Klima- og miljødepartementets budsjett, som SV har fått gjennomslag for. 

Må oppdatere gamle planer 

– Dette er gledelig og helt i tråd med det vi har spilt inn til budsjettbehandlingen. Det er viktig at kommunene får mulighet til å gå igjennom og oppdatere sine planer ut fra naturhensyn, sier Wedege.

– Mange områder ble satt til utbygging for mange år siden, før vi hadde dagens kunnskapsgrunnlag. Men at et område er avsatt i kommuneplanen, er ikke en tillatelse til å igangsette arbeidet, understreker han.

– Tror du kommuner nå vil skynde seg å gi byggetillatelser i myr for å komme et lovforbud i forkjøpet?

– Nei. Jeg har tiltro til at kommunene forholder seg lojalt til føringene, særlig hvis regjeringen gir signaler om at den vil følge opp.

Powered by Labrador CMS