Nyheter

Avfallsforbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio på Klemetsrud er det største punktutslippet av CO2 i Oslo. Regjeringen vil pålegge selskapet å betale 882 kroner per tonn CO2. Det vil bare føre til at flere vil levere avfallet i Sverige, ifølge Celsios direktør.
Avfallsforbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio på Klemetsrud er det største punktutslippet av CO2 i Oslo. Regjeringen vil pålegge selskapet å betale 882 kroner per tonn CO2. Det vil bare føre til at flere vil levere avfallet i Sverige, ifølge Celsios direktør.

Klimaministeren avviser avfallsbekymring: – Trist at han ikke tror oss

Klima- og miljøministeren avviser at CO₂-avgiften gjør det mer lønnsomt å levere avfall til Sverige. – Trist at han ikke tror oss, svarer direktøren ved forbrenningsanlegget i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg klarer ikke se at konkurransebetingelsene våre gjør det mindre attraktivt å forbrenne avfallet i Norge enn i Sverige, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til Kommunal Rapport.

Han forsvarer regjeringens forslag om nær å doble CO₂-avgiften på avfallsforbrenning fra neste år. 

Tiltaket skal kutte klimautslippene med 0,6 millioner tonn i perioden 2024–2030 og bidra til at Norge oppfyller sine klimaforpliktelser, ifølge «Grønn bok», som ligger ved forslaget til statsbudsjett for 2024. 

I tillegg skal det gi 630 millioner kroner i statskassa.

Forslaget har møtt sterk kritikk fra flere hold. En av dem som har gått sterkt ut, er administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio, som driver landets største avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo.

– Vil hindre karbonfangst

– Den økte CO₂-avgiften vil forverre rammevilkårene for norske aktører innen avfallsforbrenning dramatisk, uten å gi noen klimaeffekt. Årsaken er at avgiften i liten grad belaster dem som produserer avfallet. I stedet fører den til at mer av restavfallet transporteres til Sverige, som har overkapasitet og lave priser på avfallsforbrenning, sa han til Kommunal Rapport 16. oktober.

Administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio, som driver avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.
Administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio, som driver avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

Tilsvarende advarsler får vi også fra avfallsselskapet BIR AS, Samfunnsbedriftene, Norsk Fjernvarme og miljøorganisasjonen Zero. 

Alle avviser at en avgift lagt på forbrenning av avfallet vil gi noen klimagevinst. Tvert om frykter de at mer av restavfallet vil bli sendt ut av landet, og at norske anlegg tappes for inntekter og kapital. Det vil svekke deres muligheter til å investere i karbonfangst og lagring (CCS), som kan gi store utslippskutt, advarer de.

Norske anlegg kan også bli nedlagt, med store konsekvenser for energiforsyningen i byer med fjernvarme, ifølge Norsk Fjernvarme.

Zero mener regjeringen kan oppnå mye større utslippskutt med et annet avgiftsregime: En CO₂-avgift på alt restavfall, også det som eksporteres, og et tilskudd per tonn CO₂ selskapene klarer å fjerne med hjelp av CCS.

– Helt nødvendig

Men Bjelland Eriksen (Ap) står fast på regjeringens opplegg. 

Han viser til at svenske avfallsforbrenningsanlegg må kjøpe klimakvoter, noe de fleste norske anlegg slipper.

– Kvoteprisen i Sverige er høyere enn CO₂-avgiften vi foreslår i Norge, påpeker klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

– Økt og utvidet CO₂-pris er helt nødvendig. Hovedgrunnen til at vi slipper ut for mye klimagasser, er at det har vært for billig. Jeg forstår at avgiftsøkninger i alle sektorer er krevende. Men i Sverige betaler de kvotepris. I Norge har vi CO₂-avgiften. Denne CO₂-avgiften er fortsatt lavere enn kvoteprisen, selv etter den økningen regjeringen har foreslått, sier han til Kommunal Rapport.

– Tror du ikke på bransjen, når de sier det er billigere å levere avfallet til Sverige?

– Jeg ser at kvoteprisen der er høyere enn den avgiften vi foreslår i Norge. Så jeg kan i alle fall ikke se at det er noe dyrere når det kommer til CO₂-avgift. Så at det i seg selv skal være noe argument, klarer jeg ikke å forstå.

– Du tror altså bransjen tar feil, når de sier at økt CO₂-avgift vil føre til økt avfallseksport?

– Jeg klarer ikke se at konkurransebetingelsene våre gjør det mindre attraktivt å forbrenne avfallet i Norge enn i Sverige.

– Trist ikke å bli trodd

Direktøren i Hafslund Oslo Celsio gir følgende kommentar til statsrådens uttalelser:

– Det er trist at statsråden ikke tror oss. Men faktum er at store mengder avfall som vi kunne nyttiggjort oss her i Norge, forsvinner til Sverige, skriver han i en e-post til Kommunal Rapport.

– Vi forstår at kvoteplikten i Sverige og CO₂-avgiften i Norge på papiret ser ganske like ut. Men i praksis konkurrerer norske avfallsforbrenningsanlegg mot en underpriset svensk overkapasitet. Svenske aktører dumper sine priser i det norske markedet, godt hjulpet av høyere energiinntekter og et generelt lavere kostnadsnivå enn i Norge. De store avfallsforbrenningsanleggene i Sverige betaler heller ikke full kvotepris, grunnet frikvoter. De får faktisk frikvoter/rabatter på mellom 18 og 25 prosent, fortsetter han.

Både bransjen og Zero har tatt til orde for at det bør legges CO₂-avgift på alt restavfall, også det som eksporteres. Eriksen sier han ikke kan kommentere den tekniske utformingen av avgiften, men at det er begrensninger på muligheten for å ilegge eksportavgift. 

– Forurenser betaler

– Hovedprinsippet er at det er forurenser som betaler. Det vil si den som slipper ut klimagassene. Det prinsippet gjelder for de aller fleste områder i samfunnet vårt, sier statsråden.

– Å brenne plastavfallet er bedre enn at det havner i havet eller på dynga. Er det ikke produsentene av plast – eller forbrukerne – som bør betale CO₂-avgiften?

– Det er vanlig at den som slipper ut klimagasser, integrerer utslippskostnaden i prisen. I praksis er det kundene som betaler, svarer Eriksen.

Han sier han er opptatt av å redusere mengdene plastavfall, og forteller at Norge samarbeider med EU om å innskjerpe regelverket og å videreutvikle ordninger for produsentansvar.

– Det er bra og helt riktig. Vi trenger mer gjenbruk og sirkularitet. Men akkurat når det gjelder utslippene, så mener jeg det er riktig at det er den som slipper ut, som er ansvarlig.

Ifølge Eriksen har regjeringen vært opptatt av å realisere karbonfangst ved norske avfallsanlegg. Men han viser til at Celsios anlegg, som har kommet lengst, nå er satt på et års pause på grunn av høye kostnader.

Powered by Labrador CMS