Kommentar

Stavanger – ordfører Kari Nessa Nordtun og partileder og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte mandag Tasta sykehjem. Her møtte de blant annet beboer Reidun Gudbrandsen.
Stavanger – ordfører Kari Nessa Nordtun og partileder og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte mandag Tasta sykehjem. Her møtte de blant annet beboer Reidun Gudbrandsen.

Støres spurt vil løfte Ap, men nok til å unngå oppgjør?

Snakk om eldreomsorg og budsjettlekkasjer kan øke oppslutningen om Arbeiderpartiet den siste uka. Men det forhindrer ikke ordførertap og debatt om den kommunalpolitiske profilen.

Publisert Sist oppdatert

STAVANGER

Sola skinner over Arbeiderpartiets rundtur i Stavanger. Partileder og statsminister Jonas Gahr Støre, geleidet av ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), feide fra sykehjem via navneseremoni hos statlige direktorater til teaterscene og roseutdeling i sentrum.

Selvsagt har Ap en kommunalpolitikk, men den er ikke lett å få øye på.

Alt dette for å vise fram Aps lokale satsing på omsorg og regjeringens handlekraft – nye navn og oppgaver til Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet – og to millioner kroner til planlegging av nytt kulturkvartal rundt Rogaland Teater. Pengegavene sitter løst etter siste ukes budsjettkonferanse.

Som alltid når journalister følger en partileder i valgkamp, heter det at stemningen er god. Sannheten er at stemningen akkurat nå er spent. Veldig spent. Det er få dager igjen til valget. Altså kort tid til å mobilisere og overbevise velgere.

Det vet Aps valgkampstrateger. De siste valgundersøkelsene forteller om betydelige velgervandringer mellom partiene, også den siste uka. En velgerovergang mellom to partier på en prosent betyr at 36.000 velgere går fra det ene til det andre partiet. I et forventet jevnt valg er det mye.

Støre er en seig spurter og legger inn et ekstra valggir med flere kommunebesøk denne uka. Partiet ser antydning til en stigende trend på meningsmålingene inn mot valget. TV2s kommunemåling målte Ap på 17,8 for en knapp måned siden og Høyre på 27 prosent. 1. september var tallene 20,9 for Ap og 25,6 for Høyre.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og partileder Jonas Gahr Støre deler ut roser.

Et skår i en forsiktig optimisme er at Ap også har fått det et parti i valginnspurt ikke trenger. Enda en habilitetsskandale. Ingen vet hvordan den vil påvirke velgerne.

For en statsminister og partileder som har snakket mer om habilitet enn politikk, handler det nå om å snakke om eldreomsorg. Støre betrakter det som en hovedutfordring for kommunene i kommende periode. Det var derfor ikke tilfeldig at mandagen startet med et besøk på Tasta sykehjem, drevet av fem av Stavangers menigheter på oppdrag fra Stavanger kommune.

På sykehjemmet var de strålende fornøyd med at flertallet i Stavanger under budsjettbehandlingen i fjor høst la inn ekstra penger til husassistenter. Det kom på toppen noe mer penger til økt grunnbemanning. Assistentene avlaster fagfolkene og er også en rekrutteringsarena.

Jeg skjønner at Ap – landets største ordførerparti – vil snakke om omsorg. Lanseringen av stortingsmeldingen om framtidens eldreomsorg i juni var en god begynnelse. Men det har ikke blitt den dominerende saken for Ap. Spørsmålet om privatisering av omsorg vekker heller ikke det engasjementet Ap håpet.

Støre skrøt av Stavangers satsing på omsorg. Ingen tør likevel si om slike satsinger, og penger til gratis buss og mer til skole, er nok for at Stavangers populære ordfører blir gjenvalgt.

Når jeg spør de lokale Ap-tillitsvalgte om hva som blir utfallet mandag, returnerer de spørsmålet. ­­– Hva tror du?

Lokale Høyre-folk er mer optimistiske med tanke på utfallet uten at de vil ta seieren på forskudd. De husker kanskje hva partileder Erna Solberg formante sine egne da jeg fulgte henne på tur tidlig i august: Så mange Høyre-folk som mulig må snakke med så mange velgere som mulig.

Dessuten vet alle i Stavanger at det skal etableres en koalisjon i et fragmentert kommunestyre. Aps regnbuekoalisjon har falmet. MDG snakker gjerne med Høyre. Hva vil Senterpartiet og hva med jokeren Industri- og næringspartiet (INP)?

Det siste jeg så da jeg forlot partibodene på Domkirkeplassen mandag, var for øvrig ordfører Nessa Nordtun i samtale med folkene på INPs stand. Hun var ikke redd for å snakke med Rødt etter siste valg. Da skremmer neppe INP.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er ikke redd for å snakke med noen, heller ikke Industri- og næringspartiet.

En god valgkampinnspurt til tross. Mye skal skje før Ap innhenter Høyre og gjenerobrer posisjonen som Norges største parti. Sånn sett går det mot nok et historisk dårlig valgresultat under Støres ledelse. 

Skal vi legge valganalytiker Svein Tore Marthinsens siste prognose for de 100 største kommunene til grunn, risikerer Ap å gå fra 58 til 25 ordførere. Høyre vil øke fra 13 til 50 og Fremskrittspartiet fra 1 til 9. Sp reduseres fra 24 til 11. Beregningene er basert på at Ap får 20,7 prosent og Høyre 27,5 prosent.

Jeg tror Ap vil gå noe opp, men hvor mye? Ender sluttresultatet på 23-tallet, ikke for langt unna 24,8 prosent fra 2019, vil partiorganisasjonen likevel trekke et slags lettelsens sukk. Det kunne ha gått verre. 

Dessuten skal det telles hvor mange ordførere det blir. Ap leder mange koalisjoner og har dermed politiske relasjoner å bygge på når det skal forhandles etter at valgresultatene er klare.

 Noen flere ordførervalg kan dermed tippe i Aps favør. Om ikke partiet blir større enn Høyre på landsbasis, kan det beholde posisjonen som det ledende ordførerpartiet. Det vil hjelpe på humøret om partiet vinner noen av storbyene.

Skulle Ap likevel nærme seg en halvering av ordførere i de største kommunene, kommer det en selvransakelse i partiet. Det betyr blant annet diskusjon om partiets kommunalpolitiske profil, eller mangel på sådan.

Selvsagt har Ap en kommunalpolitikk, men den er ikke lett å få øye på. Den ferske stortingsmeldingen om storbypolitikk er eksempel på det.

På landsmøtet i vår kom en rekke uttalelser om lokalpolitikk. Det som ikke ble lagt så mye merke til, var at uttalelsene i realiteten målbar en utålmodighet med regjeringen, mer presist Sps dominans med vekt på distriktspolitikk og manglende vilje til å diskutere kommunesektorens utfordringer. Denne debatten ulmer i partiet.

Stavanger Ap satser på at populariteten til ordfører Kari Nessa Nordtun skal hjelpe partiet til fire nye år med makt.

Til tross for habilitetsrot i regjeringen tar de fleste ordførerne høflig imot partilederen. Men politikerne i store og mellomstore kommuner skulle nok også hatt besøk av en kommunalminister fra eget parti. Hen kunne snakket om storbypolitikk, boligpolitikk, modernisering og digitalisering av offentlig sektor og en effektiv plan- og bygningslov.

Skulle Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun tape ordførerplassen, kan Rogaland Ap lansere henne som kandidat til en ny statsrådspost i det mangslungne Kommunal- og distriktsdepartementet.

Powered by Labrador CMS