Oppdal sett fra luften. Foto: Håvard Berland/Wikipedia
Oppdal sett fra luften. Foto: Håvard Berland/Wikipedia
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ny trønderkommune på toppen av barometeret

Oppdal topper det foreløpige Kommunebarometeret – men forskjellene mellom kommunene er litt mindre enn før.

Først når de endelige Kostra-tallene kommer i juni, kåres den endelige vinneren. Inntil videre er det Oppdal som troner på toppen av totaltabellen, knepent foran fjorårsvinneren Høylandet og med Mandal og Asker hakk i hæl.

Sjekk de 30 beste kommunene - og finn lenker til alle tabeller her

Oppdal har spesielt gode tall innen grunnskole og barnevern, og kommer også godt ut innen eldreomsorg, kostnadsnivå og barnehage. Kommunen har også gode tall innen mindre viktige områder som kultur og vann, avløp og renovasjon.

Kommunen med knapt 7.000 innbyggere har i flere år ligget godt an på totaltabellen. Ordfører Ola Røtvei (Ap) er naturlig nok glad for å komme godt ut.

– Selvsagt er det kjempehyggelig! Vi har dyktige ledere og medarbeidere og disiplinerte hva gjelder nye tiltak. Økonomistyringen har nok en viss betydning for plasseringen.

Røtvei trekker fram brukerstyrt evaluering av tjenestene som et viktig grep Oppdal har innført, i forbindelse med nytt styringssystem.

– Vi gikk over til å måle det vi faktisk gjør, ikke bare det som ikke blir gjort.

Noe kan likevel forbedres.

– Neste år skal vi starte arbeid med å øke kvaliteten innen demensområdet. Vi har også en løpende debatt om innholdet i skolen, som er det avgjørende for å ha en god skole.

De foreløpige tallene indikerer at forskjellen mellom kommunene har blitt mindre enn i tidligere barometre. Oppdal ligger drøyt 40 prosent høyere i samlet karanter enn Vardø, som foreløpig ligger nederst på tabellen. I fjorårets endelige barometer var differansen mellom topp og bunn godt over 60 prosent.

I totaltabellen er kommunenes plassering justert for inntektsnivå. Før denne justeringen er det Bykle som kommer best ut, foran Fyresdal og Oppdal.