Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rettelogg for Kommunebarometeret

I arbeidet med Kommunebarometeret fjerner vi tvilsomme data, retter feil kommunene gjør oss oppmerksomme på – og retter feil vi selv har gjort.

Dette er en oversikt som forklarer hva vi har gjort fra dataene vi bruker i Kommunebarometeret ble publisert. Hvis vi blir oppmerksomme på feil i tallene som vi så retter, legger vi det ut her.

Usikre data fjernet: Vi fjerner en del usikre data, i hovedsak verdier som er veldig usannsynlige.

Data korrigert: Vi har bevisst endret data for to nøkkeltall innen helse: Det er veldig typisk at kommunene overrapporterer antallet elever som har fullført helseundersøkelse og antall nyfødte som har hatt besøk innen 14. dager. Alle med over 100 prosent verdi her, blir satt til 100 prosent.

Feil i Søgne: Søgne har selv rapportert at det er noen feil i økonomitallene. Disposisjonsfond er ikke 2,2 %, som oppgitt i Kostra, men 9,7 %. Netto lånegjeld er ikke 3,4 %, men 69 %. Barometeret er rettet tilsvarende.

Feil i Asker: Her er det en problematikk med sykehjemsplasser i en annen kommune (Røyken). Vi har benyttet nye opplysninger fra Asker direkte om tid med lege og fysioterapeut på sykehjem. For de årene vi ikke har fått informasjon fra Asker om dette, er datene fjernet. 

Feil i nasjonale prøver: Det var en formelfeil i Kommunebarometeret for grunnskole, der nasjonale prøver 5. trinn ble talt to ganger, mens nasjonale prøver 9. trinn ikke ble talt. Dette er nå rettet opp. Noen kommuner vil se at det er marginal forskjell fra det som er oppgitt ved første publisering av barometeret, og det som står i kommuneanalysene. Ved analysene av kommunene har vi brukt de korrekte dataene. Vi beklager feilen. Tabellene på nett er oppdatert.