Nå kan vi få vite hvor mange av de gamle på sykehjem som faktisk blir undersøkt av lege, om en arbeidsgruppe får viljen sin. Ill.foto: Colourbox.com.
Nå kan vi få vite hvor mange av de gamle på sykehjem som faktisk blir undersøkt av lege, om en arbeidsgruppe får viljen sin. Ill.foto: Colourbox.com.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Foreslår flere kvalitetsmål i Kostra

Hvor mange som bor på sykehjem er i fare for å bli underernært, og hvordan står det til med tennene deres? Slike kvalitetsindikatorer kan nå bli tilgjengelig via Kostra, foreslår en arbeidsgruppe.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har denne uka publisert rapportene fra flere arbeidsgrupper som jobber med å forbedre Kostra-systemet. Disse arbeidsgruppene på ulike områder møtes årlig for å diskutere hvordan rapporteringen kan bli bedre, og hvordan kommunene kan måle mer interessante ting enn før.

I arbeidsgruppene sitter både forskere og representanter fra kommunesektoren og departementene.

Arbeidsgruppen innen helse og omsorg har flere forslag til nye indikatorer som bør publiseres:

  • Hvor mange av dem som er på langtidsopphold på sykehjem er vurdert av lege det siste året?
  • Hvor mange av de samme personene er vurdert av tannhelsepersonell?
  • Har det vært gjennomgang av legemidler for den som mottar omsorgstjeneste?
  • Er den som mottar omsorgstjenesten i fare for å bli underernært?

Forslagene som fremmes av arbeidsgruppene skal ifølge SSB bli vurdert i høst. Det er ikke gitt at alle forslag kan komme med allerede når 2015-tallene blir publisert 15. mars neste år. Ifølge arbeidsgruppa er spørsmålene om vurdering av lege og tannhelsepersonell informasjon som allerede finnes i fagsystemene. De er derfor relativt enkle å innføre.

Feilføring av hjemmetjenester

Arbeidsgruppen forslår ikke å splitte regnskapsføringen av hjemmetjenester. Dette er et av de største enkeltområdene i kommuneregnskapet og inneholder tjenester som går til vidt forskjellige grupper innbyggere. Senere i år skal SSB komme med en rapport som går igjennom hva kommunene regnskapsfører på denne funksjonen. Ifølge SSB blir det ført for lave kostnader på hjemmetjenesten hva gjelder personer med psykisk utviklingshemming og psykiske lidelser.

Arbeidsgruppen for tannhelse vil ha med i rapporteringen hvor mange tenner som har “initialkaries” – altså tenner som er skadet, men som ikke har det vi kaller hull. Helsedirektoratet har kommet med mange innspill til publisering av flere tallfakta, men her har arbeidsgruppen ikke konkludert. Flere nøkkeltall om hull i tennene vil derfor tidligst kunne bli publisert i 2017. For øvrig kan spørsmål om brukerundersøkelser være på vei inn i tannhelsetjenesten.

Veiskille mellom drift og investering

Arbeidsgruppen for samferdsel foreslår å innføre et skille mellom drift og vedlikehold for fylkesveier. Det skal blant annet føre til “gode dialoger om vedlikehold og etterslep mellom staten og fylkeskommunene”, heter det i notatet. Neste år skal det også bli mulig å se hvor mye mer kommunal vei som ble bygget i 2015, og hvor mye mer vei som er tilrettelagt for gående og syklende, hvis arbeidsgruppens forslag blir vedtatt.

Arbeidsgruppen for sosialtjenesten vil blant annet sjekke om kommunen har etablert internkontroll for å sikre at krisesentertilbudet oppfyller lovens krav. Samtidig vil gruppa også fjerne en rekke data om årsverk i tjenesten, og erstatte dem med nye årsverksdata.

Vannforbruket kan være overrapportert

Innen vann, avløp og renovasjon kommer Miljødirektoratet til å overta mer av datainnsamlingen. Arbeidsgruppa vurderer å ta med tall for hvor mange oversvømte kjellere det er hvert år, men har ikke konkludert. Senere i år er det ventet en rapport fra Norsk Vann som skal gå nøye gjennom hvor stort vannforbruket faktisk er i Norge. Om denne rapporten avviker mye fra det som framkommer av Kostra, kan det bli aktuelt å korrigere Kostra-dataene, ifølge notatet.

Statistikk som er publisert viser for øvrig at det innen VAR-området er mest interesse for renovasjonsdata. Disse er lastet ned mellom 2.500 og 3.000 ganger i fjor – nesten dobbelt så mange nedlastinger som innen vannområdet.

Arbeidsgruppen for klima og energi foreslår at det blir publisert data for energibruk innen vann- og avløpssektoren. 

Grunnlagsdata om psykisk helse og rus på vei

Innen fysisk planlegging, kulturminner, natur og nærmiljø foreligger en rekke forslag til endringer i skjemaene kommunene fyller ut. Dette er det området i Kostra som allerede har klart flest nøkkeltall publisert.

Neste år kommer grunnlagsdata knyttet til psykisk helse og rus til å bli publisert, ifølge SSB. I år har dette bare blitt publisert på et mindre detaljert nivå.

Innen barnehage og grunnskole foreligger det ingen konkrete forslag til endringer, ifølge notatet.

Arbeidsgruppen for landbruk har ikke forslag til endringer, men er kritisk til at kommunene manuelt må fylle ut skjema om forvaltning av landbruksarealer til Kostra.

Å endre nøkkeltall i Kostra tar tid. Det er arbeidet utført i 2014 som først nå er publisert av SSB.