Naturskjønne Lavangen har spredt bebyggelse og knapt 1.000 innbyggere. Kommunen falt mest på Kommunebarometeret 2018.
Naturskjønne Lavangen har spredt bebyggelse og knapt 1.000 innbyggere. Kommunen falt mest på Kommunebarometeret 2018.Sigmund Pettersen/Wikipedia
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Disse kommunene falt mest på barometeret

Lavangen, Gratangen og Askvoll kommuner er i fritt fall på Kommunebarometeret. Bykle klatrer mest.

Fra 2017 til 2018 stupte Troms-kommunen Lavangen 230 plasser på Kommunebarometeret, ned til 312. plass sammenlagt. Både nabokommunen Gratangen og Askvoll i Sogn og Fjordane raste 222 plasser hver, til henholdsvis 392. og 264. plass.

Kommunebarometeret

Kommunebarometeret er en sammenlikning Kommunal Rapport gjør av landets kommuner, basert på til sammen 152 offentlig tilgjengelige nøkkeltall innen 12 ulike sektorer.

Hensikten er å gi beslutningstakere of innbyggere en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

Ikke alt som er viktig måles, og ikke alt som måles er viktig. Det kan være gode forklaringer på at en kommune kommer dårlig ut, og en god plassering kan skyldes flaks eller tilfeldigheter.

Kommunal Rapport har alt ansvar for vekting av de ulike nøkkeltallene. Grunnskole og pleie og omsorg har en vekt hver på 20 prosent, mens økonomi, barnevern og barnehage er vektet 10 prosent hver. De minst viktige sektorene har en vekt på bare 2,5 prosent.

Det er naturlig at en kommune har noen gode og noen dårlige plasseringer. En kommune med lavt inntektsnivå vil også generelt ha dårligere plasseringer enn en kommune med høye inntekter.