Nyheter
Oppdal til topps i Kommunebarometeret
For andre gang på fire år troner Oppdal på toppen av Kommunebarometeret. Ingen tilfeldighet, mener kommuneledelsen.
– Systematisk jobbing og god kontroll.
Slik forklarer kommunedirektør Ole Bjørn Moen, controller Richard Sandnes og ordfører Geir Arild Espnes (Sp) noe av Oppdals suksess.
De tre har samlet seg på kommunedirektørens kontor i rådhuset. Utenfor herjer fortsatt «Hans».
Ekstremværet har gjort det vanskelig for Kommunal Rapport å ta turen til «dalen som ligger høyt». Men feires skal det, med kortreist marsipankake.
Stabilitet blant lederne
Oppdal har nemlig nok en gang plassert seg helt øverst på Kommunebarometeret. Sist det skjedde var i 2019. Både kommunedirektøren og ordføreren er «nye» siden den gangen, men controller Richard Sandnes er den samme.
– Og han blir bare bedre og bedre, ler Moen, før han legger spøk til side.
– Controller-stillingen er en viktig suksessfaktor. I tillegg har vi stabilitet i ledelsen, også blant mellomledere og enhetsledere, sier Moen.
Kommunedirektøren trekker også fram det gode samarbeidsklimaet mellom administrasjon og politisk ledelse, mens ordføreren roser sine politikerkolleger i kommunestyret, formannskap og ulike utvalg.
Men det er flere som fortjener kake, understreker de begge.
– Alle dem som gjør jobben der ute. De som skaper gode tjenester hver dag for innbyggerne.Vi lager planer og legger til rette, men det viktigste er innsatsen fra ansatte. Det er de som får ting til å skje.
Best på skole
For Oppdal gjør det bra i de fleste sektorene på årets kommunebarometer. Totalt forbedrer kommunen seg i åtte av tolv sektorer, blant annet pleie og omsorg, barnehage og klima og miljø.
Kommunen har også all grunn til å være stolt av både helse og vann, avløp og renovasjon. Tre ganger tidligere har Oppdal blitt hedret for godt drikkevann.
Aller best gjør kommunen det i skolesektoren. Det er intet nytt, Oppdal har lenge vært blant de beste i denne sektoren på Kommunebarometeret.
Så godt som alle lærerne i grunnskolen har kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk. I tillegg oppfyller samtlige lærere kravene til undervisning. Andelen elever som fullfører og består videregående skole innen fem år, er også høyere enn i landet ellers.
– Skolene i Oppdal har et godt omdømme, noe vi ser når vi lyser ut stillinger. Vi har bevisst arbeidet med digitalisering både blant lærere, elever og foresatte. Mange kommuner tar kontakt for å lære av oss. Jeg tror lærere søker seg dit hvor de ser det går bra og det skjer utvikling, sier kommunedirektøren.
Klarer seg selv
Ordføreren trekker også fram Oppdal som universitetskommune ved NTNU som en del av det samme bildet. Han snakker også varmt om samarbeidet med Nasjonalparken næringshage og Krux Oppdal Innovasjonssenter.
– Oppdal har utviklet seg på en måte som gjør det interessant for mange å bosette seg her og delta i arbeid- og samfunnslivet. Jeg tror mange opplever kommunen som innovativ og frampå, sier Espnes.
Han tror også at Oppdals beliggenhet gjør kommunen attraktiv.
Oppdal har en lang historie som ferdsels- og trafikknutepunkt, med relativt korte avstander til byene Trondheim, Molde og Kristiansund. Det har gjort at Oppdal kan kalle seg den største hyttekommunen nord for Dovre, med cirka 4.300 hytter.
De siste årene har antallet innbyggere økt, og i dag har bor det rundt 7.300 mennesker i kommunen.
– Mange vender tilbake. Identiteten er veldig sterk blant alle oss som bor her. Det henger nok sammen med at vi aldri har blitt delt eller slått samme med andre kommuner. Vi er vant til å klare oss selv, sier Espnes.
Vil bli pilot
Men befolkningsvekst øker også presset på tjenestene. Kommunen har investert i ny barnehage, det er også behov for ny ungdomsskole.
– Eldrebølgen har ennå ikke gjort seg like gjeldende her som i mange andre kommuner. Det meste av tilflyttingen er unge og unge med barn. Men også her vil det bli nødvendig å ruste opp eldreomsorgen, sier Espnes.
Før han ble ordfører var Espnes professor i folkehelsevitenskap ved NTNU. En jobb han går tilbake til etter høstens valg. Med andre ord tar senterpartiordføreren ikke gjenvalg.
I perioden har Espnes blant annet jobbet for at Oppdal skal bli pilot for et distriktshelsesenter, der folkehelse skal stå sentralt. Det er allerede vedtatt at det skal settes av penger til dette i økonomiplanen, men ikke hvor mye.
– Vi må se på alternative måter å jobbe på. Jeg tror det er viktig å gi kommunene større ansvar for folkehelsen.
- Les også:Slik kan kommunene handle mer lokalt
– En gave
Ordføreren er ikke den eneste som gir seg på toppen.
– Jeg vil ha min siste arbeidsdag 31. desember. Da går jeg av med pensjon, forteller kommunedirektør Ole Bjørn Moen.
Kommunen har allerede lyst ut stillingen. Ifølge stillingsannonsen håper kommunen å få en toppleder som evner å skape entusiasme og begeistring for endring og innovasjon.
Alle tre håper at den gode kulturen innad i kommunen fortsetter og at Oppdal fortsetter å ligge i toppen på Kommunebarometeret også i framtiden.
– Det har vært en gave å få være ordfører i en kommune som gjør det bra på så mange områder, fastslår Espnes.