Nyheter

Sola skinner på Alta rådhus. I årets Kommunebarometer klatrer kommunen 60 plasser sammenlignet med fjoråret.
Sola skinner på Alta rådhus. I årets Kommunebarometer klatrer kommunen 60 plasser sammenlignet med fjoråret.

Alta har begynt å løfte seg fra bunnen

I mange år var Alta blant de svakeste kommunene i landet i Kommunebarometeret. Nå har snuoperasjonen startet.Alta

Publisert Sist oppdatert

Alta

Alta ligger i Troms og Finnmark fylke

Innbyggere: 20.871 (1. kvartal 2023)
Ordfører: Monica Nielsen (Ap)
Kommunedirektør: Oddvar Konst
Robek: Ikke vært på lista

Kommuneportrettet er en analyse av tilstanden og framtidsutsiktene i kommuner, basert på offentlig tilgjengelig statistikk. Mye av tallgrunnlaget henter vi fra Kommunebarometeret.

Historisk sett har Alta vært blant de svakeste kommunene i Kommunebarometeret, men de siste årene har Troms og Finnmark-kommunen klatret gradvis år for år. Forbedringene i viktige sektorer som grunnskole, pleie og omsorg og helse lover godt for framtiden i Alta. Negative driftsresultater og et svakt disposisjonsfond bidrar imidlertid til å bremse optimismen noe.

Kommuneportrettet Alta, plassering på Kommunebarometeret
Kommuneportrettet Alta, plassering på Kommunebarometeret

Alta havnet i år på en 195. plass, opp 60 plasser fra i fjor.

Pleie og omsorg: Denne sektoren har vært en av grunnene til at Alta har hatt svake plasseringer i Kommunebarometeret. I år har Alta klatret opp til 189. plass i pleie og omsorg, noe som er kommunens beste plassering på 13 år. Andelene vedtak om hjemmetjenester som iverksettes innen 15 dager har økt betydelig og er nå over landsgjennomsnittet, kommunen har økt sin andel trygghetsalarmer for hjemmeboende over 80 år, og stadig flere hjemmeboende over 80 år mottar matombringing.

Skole: I skolesektoren har Alta i mange år hatt beskjedne resultater i Kommunebarometeret. I fjor landet kommunen på 284. plass, men i årets barometer har kommunen klatret til 209. plass. Grunnskolepoengene til avgangselevene i Alta har økt merkbart det siste året, andelen lærere med kompetanse til å undervise i kjernefagene på ungdomsskolen har økt betydelig, og det samme har trivselen til elevene i 10. klasse og den fysiske aktiviteten på barnetrinnet.

Helse: I denne sektoren har også Alta tradisjonelt levert svake resultater i Komunebarometeret, men i år klatrer kommunen fra 308. plass i fjor til 225. plass i år. Andelen avtalte legeverk har økt kontinuerlig de siste årene og er nå godt over landsgjennomsnittet, andelen helsesykepleiere har vært svært lav, men har også økt de siste årene, andelen fødte med hjemmebesøk har økt, og det har også andelen niåringer som blir vaksinert.

Åpenhet: Sammen med Pressens offentlighetsutvalg har Kommunal Rapport laget Åpenhetsbarometeret for å teste åpenheten i norske kommuner. I årets undersøkelse ble Alta rangert på 204. plass av totalt 356 kommuner i denne undersøkelsen.

ØKONOMI

I denne sektoren har Alta historisk sett variert mye, men også her ser vi en positiv utvikling. I år lander kommunen på 165. plass, noe som er 78 plasser bedre enn fjoråret.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte netto driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Alta leverte et korrigert netto driftsresultat på – 1,89 prosent av brutto driftsinntekter. Dette er vesentlig svakere enn de fleste andre kommuner i landet.

Kommuneportrettet Alta, driftsresultat
Kommuneportrettet Alta, driftsresultat

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Alta 4,9 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er vesentlig lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,5 prosent. Dette betyr at Alta har et begrenset handlingsrom i krisetider.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Alta var dette tallet 1,75 prosent i fjor. Dette er svakere enn de aller fleste andre kommuner i landet.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Alta rangert på 44. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. I sektoren for kommuneøkonomi gjør Troms og Finnmark-kommunen det best med 31. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsliv med 177. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tallene fra Nav var arbeidsledigheten i Alta 1,4 prosent i utgangen av september. Dette er noe lavere enn landsgjennomsnittet på 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I starten av året hadde Alta 20.871 innbyggere og SSB venter at befolkningen skal øke litt til 21.043 i 2027. Ifølge SSB skal innbyggertallet fortsette å øke noe til 21.595 i 2043. For de neste 20 årene tilsier prognosene at Alta får en befolkningsøkning på 3,47 prosent.

Miljø: De siste fire årene har klimagassutslippene til Alta økt til 0,34 prosent. Men, dette er bedre enn de fleste andre kommuner i landet. I denne sektoren blir Alta rangert som landets 9. beste.

Kommuneportrettet Alta, befolkningsprognose
Kommuneportrettet Alta, befolkningsprognose
Powered by Labrador CMS