Nyheter

Volda har gått fram på Kommunebarometeret siden etableringen i 2020.
Volda har gått fram på Kommunebarometeret siden etableringen i 2020.

Bedre resultater: Ny vår i nye Volda

Framgang i barnevern og kultur er noen av årsakene til at «nye» Volda for første gang ligger blant topp 50 på Kommunebarometeret.VOLDA

Publisert Sist oppdatert

VOLDA

Volda ligger i Møre og Romsdal fylke

Innbyggere: Nær 11.000
Ordfører: Sølvi Dimmen (Sp)
Kommunedirektør: Rune Sjurgard
Robek: Aldri på Robek

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i fjor.

Kontrastene er store i Volda. Kommunen gjør det svært bra i noen sektorer, med en 2. plass i barnehage, en 28. plass i grunnskole og en 36. plass i helse. Samtidig ligger kommunen i bunnsjiktet i kategorien økonomi. Volda gikk mye tilbake i pleie og omsorg og sosialtjeneste i fjor. En ventet befolkningsvekst bidrar til at kommunen kan holde seg på stien.

TJENESTER

Volda er en kommune i Møre og Romsdal som ble etablert 1. januar 2020 ved sammenslåing av Hornindal og Volda kommune.

Kommunebarometeret: Volda har gått fram på Kommunebarometeret hvert år siden 2020. I fjor gikk kommunen fram 29 plasser og endte på en 23. plass.

Pilen peker oppover for Volda i Kommunebarometeret.

Barnevern: Volda går fram hele 95 plasser fram til en 205. plass. Andel undersøkelser uten fristbrudd har økt betraktelig, og alle barn under omsorg har omsorgsplan. Andel fagutdannede har økt. Det samme har utgifter til forebygging for innbyggere fra 0–5 år.

Barnehage: I denne sektoren går Volda fram to plasser til en veldig god 2. plass. Årsakene til framgangen er en økning i andel av minoritetsspråklige barn som går i barnehage. Antall barn per årsverk både i private og kommunale barnehager har en svak nedgang.

Kultur: Her går Volda fram 64 plasser til en 233. plass. Volda har en stor økning i antall kulturarbeidere. Andel av elevene som går på kommunens musikk- og kulturskole, øker. Andel av kulturutgiftene som er overført til frivillige, er tredoblet.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Volda rangert på en 2. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. I 2022, endte kommunen på en 3. plass.

ØKONOMI

Her gikk Volda fram 13 plasser til en 300. plass på Kommunebarometeret i fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Volda leverte et korrigert netto driftsresultat på 0,3 prosent av brutto driftsinntekter i fjor. Det er en forbedring fra 2022.

Driftsresultatet er bedre enn i 2022.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Volda 8,4 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Volda har et mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Volda var dette tallet 1,89 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Volda rangert på 92. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien demografi, med 31. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for næringsliv med 264. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Volda 2 prosent ved utgangen av februar. Landsgjennomsnittet for februar var 2,1 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Volda bor det nær 11.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med omtrent 7 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Voldas klimagassutslipp økt med 3,7 prosent. Landsgjennomsnittet er–3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 48. plass i denne sektoren.

SSB forventer en befolkningsøkning på sju prosent.
Powered by Labrador CMS