Nyheter

Evje og Hornnes kommune styres fra Brakke 84 i den nedlagte militærleieren Evjemoen. Her holder både kommuneadministrasjonen og ordføreren til.
Evje og Hornnes kommune styres fra Brakke 84 i den nedlagte militærleieren Evjemoen. Her holder både kommuneadministrasjonen og ordføreren til.

Evje og Hornnes stiger i gradene

Evje og Hornnes rykker opp 43 plasser på Kommunebarometeret, mye takket være gode resultater i flere store sektorer.Evje og Hornnes

Publisert Sist oppdatert

Evje og Hornnes


Evje og Hornnes ligger i Agder fylke
Innbyggere: Cirka 3.600
Ordfører: Morten K. Haraldstad (KrF)
Kommunedirektør: Frantz Are Nilsen
Robek: Aldri vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Evje og Hornnes har i flere år plassert seg blant topp 60 på Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen 43 plasser og ender på en 14. plass. Agder-kommunen forbedrer seg i seks av totalt tolv sektorer. Særlig godt gjør Evje og Hornnes det i store sektorer som skole, barnehage og pleie og omsorg, men også innen kostnadsnivå kan kommunen vise til gode resultater. Det kan også virke som om kommunen har fått bedre kontroll på økonomien.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Evje og Hornnes kan skilte med flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. På fjorårets barometer rykker kommunen opp flere plasser og ender på en 14. plass.

Evje og Hornes har flere gode resultater i Kommunebarometeret.

Barnehage: Historisk sett en varierende sektor for Evje og Hornnes, men de siste årene har kommunen havnet høyt oppe på Kommunebarometeret. På fjorårets barometer faller kommunen riktignok noen plasser, men sikrer seg likevel en 39. plass. Samtlige kommunale og private barnehager oppfyller pedagognormen. Andelen ansatte med pedagogisk utdanning er også høyere enn i landet ellers. I Evje og Hornnes er 14 prosent av de ansatte i barnehagene, menn. Dette er langt høyere enn i de fleste andre kommuner.

Skole: En god sektor for Evje og Hornnes de siste årene. På fjorårets kommunebarometer faller kommunen fra en 20. til en 59. plass. Samtlige lærere i ungdomsskolen har kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk, mens samtlige lærere i barneskolen oppfyller kravene til undervisning. Trivselen blant elevene i både 7. trinn og 10. trinn øker, og ligger over snittet i landet ellers.

Pleie og omsorg: Stort sett en sterk sektor for Evje og Hornnes. Kommunen klatrer til en 72. plass på fjorårets barometer. Agder-kommunen har flere beboere på institusjon med omfattende bistandsbehov enn tidligere. I tillegg får sykehjemsbeboere mer tid med lege. I Evje og Hornnes har 78,7 prosent av de ansatte fagutdanning og samtlige av sykehjemsplassene har moderne enerom.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Evje og Hornnes rangert på en 136. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 192. plass.

ØKONOMI

Historisk sett en god sektor for Evje og Hornnes. På fjorårets kommunebarometer klatrer kommunen 102 plasser, og ender på en 103. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Evje og Hornnes leverte et korrigert netto driftsresultat på 3,02 prosent av brutto driftsinntekter.

De siste årenes driftsresultater.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Agder-kommunen 12,5 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed noe lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Evje og Hornnes har et mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Evje og Hornnes var dette tallet – 1.93 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Agder-kommunen rangert på 168. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for demografi med 52. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for næringsliv med 255. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Evje og Hornnes 2 prosent ved utgangen av februar. Dette er omtrent på landsgjennomsnittet på 2,1 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Evje og Hornnes bor det cirka 3.600 innbyggere. SSB venter at befolkningen øker noe mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Evje og Hornnes’ klimagassutslipp blitt redusert med 3,13 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 301. plass i denne sektoren.

Så mye vil befolkningen i Evje og Hornes øke, ifølge SSBs prognoser.
Powered by Labrador CMS