Nyheter

Drammen klinker til med et kraftig hopp på Kommunebarometeret.
Drammen klinker til med et kraftig hopp på Kommunebarometeret.

God grunn til å skåle i Drammen

Drammen klatrer hele 44 plasser på årets kommunebarometer og ender til slutt blant de 50 beste.Drammen

Publisert Sist oppdatert

Drammen kan skilte med flere gode plasseringer i Kommunebarometeret de siste årene. På årets barometer forbedrer sammenslåingskommunen seg i seks av totalt tolv sektorer. 

Kommunen gjør det bra i flere store sektorer som skole, pleie og omsorg og barnevern, men også innen klima og natur, kultur og kostnadsnivå. Kommunen ønsker seg kanskje bedre økonomi, men mye tyder på at Drammen har grei kontroll.

Drammen

Drammen ligger i Viken

Innbyggere: Cirka 103.000
Ordfører: Kjell Arne Hermansen (H)
Kommunedirektør: Trude Andresen
Robek: Ikke vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Drammen har flere gode plasseringer å vise til i Kommunebarometeret, både før og etter sammenslåingen med Svelvik og Nedre Eiker i 2020. I år havner kommunen på en 45. plass.

Barnevern: En god sektor for Drammen, også historisk sett. I år plasserer kommunen seg på en 16. plass i denne sektoren. Andelen fagutdannede øker, mens andelen barn i institusjon og fosterhjem går ned. Kommunen bruker mer på forebygging per innbygger 0–5 år enn tidligere og i alt 98 prosent av alle barnevernssaker behandles innen fristen på tre måneder. Samtlige barn under omsorg har omsorgsplan.

Skole: Drammen har stort sett ligget i riktig halvdel på Kommunebarometeret i denne sektoren. I år rykker kommunen én plass fram, til en 128. plass. Andelen lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk i grunnskolen, øker. Andelen lærere som oppfyller kravene til undervisning, er også høyere enn i mange andre kommuner. Selv om trivselen blant elevene i ungdomsskolen har gått noe ned det siste året, er den likevel høyere enn i de fleste andre kommuner.

Pleie og omsorg: De siste årene har Drammen klatret stadig høyere på Kommunebarometeret i denne sektoren. I år klatrer kommunen ytterligere én plass og ender på en 132. plass. I Drammen har 92,13 prosent av beboerne på sykehjem et omfattende pleiebehov. Dette er en høyere andel enn i de fleste andre kommuner. Beboerne på sykehjem får også mer tid med lege enn ellers i landet.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Drammen på en 177. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 85. plass.

Kommuneportrett Drammen Plassering Kommunebarometeret
Kommuneportrett Drammen Plassering Kommunebarometeret

ØKONOMI

Kommunen kan vise til gode plasseringer i denne sektoren. I år faller imidlertid kommunen 38 plasser, til en 140. plass.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Drammen leverte et korrigert driftsresultat på 3,65 prosent i fjor.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Drammen på 11,2 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Drammen har litt mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Drammen var dette tallet – 0,13 prosent.

Kommuneportrett Drammen Driftsresultat
Kommuneportrett Drammen Driftsresultat

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Drammen rangert på 56. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for demografi med 54. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsmarked, med 151. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Viken-kommunen 2,3 prosent ved utgangen av september, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet på 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Drammen bor det cirka 103.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Drammens klimagassutslipp gått ned 6,13 prosent. Dette er mer enn i de fleste andre kommuner. Kommunen ligger på en 31. plass i denne sektoren.

Kommuneportrett Drammen Befolkningsprognose
Kommuneportrett Drammen Befolkningsprognose
Powered by Labrador CMS