Nyheter

Orrestranda på Orre i Klepp på Jæren er den nest lengste sandstranden i Norge, og er en av Jærstrendene.
Orrestranda på Orre i Klepp på Jæren er den nest lengste sandstranden i Norge, og er en av Jærstrendene.

Klepp klatrer med god økonomisk kontroll

Klepp klatrer 20 plasser på Kommunebarometeret. God kontroll på økonomien bidrar til avanseringen.Klepp

Publisert Sist oppdatert

Klepp

Klepp ligger i Rogaland fylke

Innbyggere: Cirka 20.000
Ordfører: Kjetil Maudal (Frp)
Kommunedirektør: Torild Lende Fjermestad
Robek: Ikke vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Klepp har flere gode plasseringen i Kommunebarometeret. Siden 2018 har kommunen ligget blant topp 85. På fjorårets barometer rykker Rogaland-kommunen ytterligere noen plasser opp. Klepp ser ut til å ha god kontroll på økonomien, noe som bidrar til 64.-plassen. Kommunen forbedrer seg også i sektoren for barnevern. I tillegg leverer kommunen innen vann, avløp og renovasjon, helse, sosialtjeneste og kostnadsnivå.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Klepp kan vise til flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. Rogaland-kommunen klatrer fra en 84. plass til en 64. plass på fjorårets barometer.

Slik har Klepp plassert seg de siste årene.

Helse: Ikke en god sektor for Klepp historisk sett, men de siste årene har kommunen gjort det stadig bedre. På fjorårets barometer havner kommunen på en 120. plass. Kommunen har fått flere jordmødre og flere får hjemmebesøk etter fødsel enn tidligere. Samtlige barn fikk helseundersøkelse innen utgangen av 1. skoletrinn. I tillegg er vaksinasjonsgraden høyere enn i de fleste andre kommuner.

Skole: En litt varierende sektor, men de siste årene har Klepp plassert seg i riktig halvdel av Kommunebarometeret. I år ender kommunen på en 171. plass. Kommunen har fått flere lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk i ungdomsskolen. Kommunen har også en høyere andel lærere som oppfyller kravene til undervisning enn de fleste andre kommuner i landet. Over 82 prosent av elevene fullfører og består videregående skole innen fem år, noe som er bedre enn i mange andre kommuner.

Barnevern: Nok en varierende sektor for Klepp. Kommunen plasserer seg på en 201. plass på det siste Kommunebarometeret. Samtlige barn under omsorg har omsorgsplan og stadig flere barn har tiltaksplan. Kommunen bruker også mer på forebygging enn tidligere. I Klepp blir 91 prosent av sakene i barnevernet undersøkt innen fristen på tre måneder.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Klepp rangert på en 352. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er langt dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 61. plass.

ØKONOMI

En god sektor for Klepp. På fjorårets barometer faller kommunen noen plasser, fra en 23. til en 54. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Klepp leverte et korrigert netto driftsresultat på 5,29 prosent av brutto driftsinntekter.

Økonomi er en god sektor for Klepp.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Rogaland-kommunen 18,7 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Klepp har et høyere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Klepp var dette tallet – 1,71 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Klepp rangert på 13. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for kommuneøkonomi med 4. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 83. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Klepp 1,5 prosent ved utgangen av januar. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 2,1 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Klepp bor det cirka 20.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Klepps klimagassutslipp blitt redusert med 17,87 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 202. plass i denne sektoren.

Slik vil befolkningen øke framover, mener SSB.
Powered by Labrador CMS