Nyheter

Lyngseidet er administrasjonssenter i Lyngen kommune.
Lyngseidet er administrasjonssenter i Lyngen kommune.

Kommunen klatrer, men sliter med økonomien

Lyngen gjør det bra innen både skole, barnevern og helse. Troms-kommunen er blant kommunene som klatrer mest på Kommunebarometeret.Lyngen

Publisert Sist oppdatert

Lyngen

Lyngen ligger i Troms fylke

Innbyggere: Cirka 2.700
Ordfører: Eirik Larsen (Felleslista Lyngen)
Rådmann: Frode Karlsen
Robek: 3 ganger på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Lyngen forbedrer seg i seks av totalt tolv sektorer og er dermed blant kommunene som klatrer mest på Kommunebarometeret. Totalt klatrer Troms-kommunen 52 plasser og ender til slutt midt på treet. Lyngen gjør det bra i flere store sektorer som skole, barnevern og helse, men kan også vise til gode resultater innen kultur, klima og natur og saksbehandling. Kommunen har en jobb å gjøre når det gjelder å få bedre kontroll på økonomien.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Lyngen har for det meste ligget i feil halvdel av Kommunebarometeret de siste årene. På det siste barometeret gjør kommunen et kjempehopp, og ender på en 172. plass.

Utviklingen går riktig vei for Lyngen i Kommunebarometeret.

Skole: Ikke Lyngens aller beste sektor, rent historisk. Men på det siste Kommunebarometeret havner Troms-kommunen blant de aller beste. Lyngen klatrer hele 179 plasser og ender på en 9. plass. Samtlige lærere i barneskolen oppfyller kravene til undervisning, mens over 98 prosent av lærerne i ungdomsskolen oppfyller disse kravene. I tillegg har kommunen flere lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk enn tidligere. Andelen elever som fullfører og består videregående skole innen fem år, øker også.

Barnevern: Historisk sett en varierende sektor for Lyngen. På fjorårets kommunebarometer klatrer kommunen hele 118 plasser, til en 6. plass. Samtlige barnevernssaker undersøkes innen fristen på tre måneder. Kommunen har også flere fagutdannede per 1.000 innbygger enn de fleste andre kommuner. Samtlige barn under omsorg har omsorgsplan og tiltaksplan. Lyngen bruker også langt mer på forebygging per innbygger 0–5 år enn mange andre kommuner.

Helse: En god sektor for Lyngen. I år faller kommunen flere plasser, men den havner likevel på en 71. plass. Kommunen har flere avtalte legeårsverk enn tidligere. I tillegg har kommunen økt antall årsverk for helsesykepleiere, psykiatriske sykepleiere og jordmødre. Samtlige barn får helseundersøkelse innen 1. skoleår og alle som har født får hjemmebesøk innen 14 dager.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Lyngen rangert på en 296. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 315. plass.

ØKONOMI

Ikke en god sektor for Lyngen. På fjorårets kommunebarometer faller kommunen fra en 277. plass til en 314. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Lyngen leverte et korrigert netto driftsresultat på – 0,97 prosent av brutto driftsinntekter.

På dette området faller Lyngen kommune.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Lyngen 9,9 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Lyngen har et mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Lyngen var dette tallet 2,68 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Lyngen rangert på 347. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 285. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 341. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Lyngen 1,7 prosent ved utgangen av februar. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 2,1 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Lyngen bor det cirka 2.700 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil gå ned fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Lyngens klimagassutslipp økt med 3,13 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 56. plass i denne sektoren.

Slik vil befolkningen synke, viser SSBs prognose.
Powered by Labrador CMS