Nyheter

I 2011 havnet Vestby på en 344. plass på Kommunebarometeret. Siden har det kun gått oppover for Akershus-kommunen.
I 2011 havnet Vestby på en 344. plass på Kommunebarometeret. Siden har det kun gått oppover for Akershus-kommunen.

Langt fra grått og trist i Vestby

Vestby holder stand i flere sektorer på Kommunebarometeret. Det sikrer kommunen en plass blant topp 90.Vestby

Publisert Sist oppdatert

Vestby

Vestby ligger i Akershus fylke

Innbyggere: Cirka 19.000
Ordfører: Tom Anders Ludvigsen (Ap)
Kommunedirektør: Sjur Authen
Robek: 1 gang på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i fjor.

Vestby har lenge plassert seg i riktig ende av Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen fra en 138. plass til en 89. plass. Kommunen kan vise til gode resultater i skole, men leverer også i sektorer som helse, barnevern, kostnadsnivå, vann, avløp og renovasjon og klima og natur. Selv om driftsresultatet er noe svekket, ser Vestby ut til å ha ganske grei kontroll på økonomien.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Vestby kan for det meste vise til kun gode plasseringer i Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen 49 plasser, og havner på en 89. plass.

Etter et lite fall, er Vestby på vei oppover i Kommunal Rapports kommunebarometer.

Skole: En god sektor for Akershus-kommunen, også historisk. Kommunen faller riktignok noen plasser på Kommunebarometeret, men sikrer seg likevel en 89. plass i sektoren. I Vestby har 98,46 prosent av lærerne på ungdomsskolen kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk. Dette er langt høyere enn de fleste andre kommuner i landet. Andelen lærere i barneskolen som oppfyller kravene til undervisning, er også høyere enn i landet ellers. Totalt 78,61 prosent av elevene i videregående skole fullfører og består innen fem år.

Helse: Dette er blant Vestbys dårligste sektorer rent historisk. Kommunen gjør imidlertid et kjempehopp på Kommunebarometeret, fra 274. plass til en 147. plass. Alle som har født, får hjemmebesøk innen 14 dager. Andelen jordmødre har økt kontinuerlig de siste årene. Vaksinasjonsgraden blant barn har også økt. I tillegg får stadig flere barn helseundersøkelse innen 1. skoleår.

Barnevern: Nok en god sektor for Vestby. Kommunen faller riktignok noen plasser på Kommunebarometeret, men ender likevel på en 166. plass. I Vestby gjennomføres 96 prosent av undersøkelsene i barnevernet innen tre måneder, noe som er høyere enn i landet ellers. Samtlige barn under omsorg, har omsorgsplan. Vestby bruker også mer på forebygging per innbygger 0–5 år enn tidligere.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Vestby rangert på en 118. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 250. plass.

ØKONOMI

Historisk sett en av Vestbys sterkeste sektorer. Kommunen må tåle å ramle ned hele 62 plasser på fjorårets kommunebarometer, og plasserer seg på en 168. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Vestby leverte et korrigert netto driftsresultat på 2,1 prosent av brutto driftsinntekter.

Her kan du se hvordan driftsresultatet har utviklet seg de siste årene.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Akershus-kommunen 21,3 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed langt høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Vestby har høyere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Vestby var dette tallet 2,1 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Vestby rangert på 30. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 19. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 284. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Vestby 1,7 prosent ved utgangen av desember. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 1,9 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Vestby bor det cirka 19.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Vestbys klimagassutslipp blitt redusert med 3,03 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 60. plass i denne sektoren.

Slik venter SSB at befolkningen i Vestby vil øke de neste årene.
Powered by Labrador CMS