Nyheter

Edvard Munch (1863–1944) ble født i Løten. Kunsten hans hedres blant annet på kommunehuset Tingberg.
Edvard Munch (1863–1944) ble født i Løten. Kunsten hans hedres blant annet på kommunehuset Tingberg.

Løten legger lista høyt

Løten har stort sett alltid gjort det bra på Kommunebarometeret. I år havner kommunen på sin nest beste plassering noensinne.Løten

Publisert Sist oppdatert

Løten

Løten ligger i Innlandet fylke

Innbyggere: Cirka 7.900

Ordfører: Marte Larsen Tønseth (Sp)

Kommunedirektør: Frank Hauge

Robek: Aldri vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i år.

Løten kan vise til mange gode plasseringer i Kommunebarometeret. På årets barometer forbedrer kommunen seg i seks av totalt tolv sektorer og sikrer seg dermed en 51. plass. Løten er blant de aller beste på helse, men leverer også innen barnehage, sosialtjenester og saksbehandling. I tillegg forbedrer kommunen seg i sektorer som skole og barnevern. Lav arbeidsledighet bør også glede pendlerkommunen. Kommunen gjør nok lurt i å holde et øye med økonomien framover.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Løten kan vise til flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. I år klatrer kommunen ytterligere 37 plasser, og ender på en 51. plass.

Kommuneportrettet Løten Plassering på Kommunebarometeret
Kommuneportrettet Løten Plassering på Kommunebarometeret

Helse: Dette har lenge vært en veldig god sektor for Løten. I år kan Innlandet-kommunen skilte med en 3. plass i sektoren. Både andelen legeårsverk og helsepleierårsverk øker. I Løten får alle nyfødte hjemmebesøk innen 14 dager, og andelen barn som vaksineres er høyere enn i de fleste andre kommuner. Netto utgifter til forebygging per innbygger over 4 år er også høyere enn i landet ellers.

Skole: En litt varierende sektor historisk sett. I år klatrer kommunen fra en 147. plass til en 125. plass på Kommunebarometeret. Løten får stadig flere lærere i barneskolen med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk. I tillegg oppfyller samtlige lærere i ungdomsskolen kravene til undervisning. Også andelen lærere som oppfyller kravene til undervisning i barneskolen er høyere enn i landet ellers. 74 prosent av elevene fullfører og består videregående skole innen fem år. Dette er færre enn i landet ellers.

Barnehage: Nok en varierende sektor for Innlandet-kommunen. I år faller kommunen 69 plasser, men klarer likevel å sikre seg en 129. plass. Samtlige kommunale barnehager oppfyller pedagognormen. Det er også litt flere menn som jobber i barnehagene enn tidligere. Andelen ansatte i kommunale barnehager med pedagogisk utdanning går noe ned, men ligger fortsatt over snittet enn i landet ellers.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Løten på en 265. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 250. plass.

ØKONOMI

En veldig god sektor for Løten, historisk sett. I fjor endte kommunen på en solid 37. plass i denne sektoren på Kommunebarometeret. I år faller Innlandet-kommunen 71 plasser, til en 108. plass.

Kommuneportrettet Løten Driftsresultat
Kommuneportrettet Løten Driftsresultat

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Løten leverte et korrigert netto driftsresultat på – 0,16 prosent av brutto driftsinntekter. Dette er svakere enn de fleste andre kommuner i landet.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Løten 22 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Løten har høyere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Løten var dette tallet – 0,92 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Løten rangert på 248. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for kommuneøkonomi med 101. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 295. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Løten 1,8 prosent ved utgangen av september. Dette er det samme som landsgjennomsnittet.

FRAMTIDA

Folketall: I Løten bor det cirka 7.900 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Løtens klimagassutslipp blitt redusert med 4,93 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 157. plass i denne sektoren.

Kommuneportrettet Løten Befolkningsprognose
Kommuneportrettet Løten Befolkningsprognose
Powered by Labrador CMS