Nyheter

Sykkylvens klatring på Kommunebarometeret viser at avstanden fra ord til handling ikke nødvendigvis trenger å være stor. Dette bildet er tatt da Høyre-leder Erna Solberg besøkte kommunen under årets valgkampturné.
Sykkylvens klatring på Kommunebarometeret viser at avstanden fra ord til handling ikke nødvendigvis trenger å være stor. Dette bildet er tatt da Høyre-leder Erna Solberg besøkte kommunen under årets valgkampturné.

Mer enn bare store ord i Sykkylven

Sykkylven havner blant topp 100 i flere viktige sektorer på årets kommunebarometer, dermed har klatringen startet.Sykkylven

Publisert Sist oppdatert

Sykkylven

Sykkylven ligger i Møre og Romsdal fylke

Innbyggere: Cirka 7.500

Ordfører: Olav Harald Ulstein (Frp). Ny 2023

Kommunedirektør: Bente Glomset Vikhagen

Robek: 2 ganger på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i år.

Det kan virke som om Sykkylven har tatt grep om flere store sektorer. Kommunen forbedrer seg i seks av totalt tolv sektorer på årets kommunebarometer. Sykkylven gjør det særlig bra i sektorer som pleie og omsorg, barnehage, helse og kostnadsnivå. Sykkylven skulle nok gjerne sett at den hadde hatt mer penger å rutte med, men i stedet kan sunnmørskommunen glede seg over at den har et langt lavere kostnadsnivå enn mange andre kommuner.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Sykkylven kan vise til flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. I fjor havnet kommunen på en 144. plass, men i år plasserer kommunen seg nok en gang blant de 100 beste, nærmere bestemt en 87. plass.

Kommuneportrett Sykkylven, plassering på Kommunebarometeret
Kommuneportrett Sykkylven, plassering på Kommunebarometeret

Barnehage: Ikke en god sektor for Sykkylven, rent historisk. Men de siste par årene har kommunen plassert seg blant de 100 beste i denne sektoren. I år havner kommunen på en 79. plass. Samtlige private og kommunale barnehager oppfyller pedagognormen, samtidig øker andelen ansatte med pedagogisk utdanning. I Sykkylven går 91,8 prosent av minoritetsspråklige barn i barnehage, noe som er høyere enn i landet ellers.

Pleie og omsorg: Sykkylven kan vise til flere gode plasseringer i denne sektoren. I fjor havnet kommunen riktignok på en 190. plass i Kommunebarometeret, men i år plasserer kommunen seg på en 82. plass. Andelen ansatte med fagutdanning er høyere enn i de fleste andre kommuner. Beboere på sykehjem får også mer tid med fysioterapeut enn tidligere. Samtlige vedtak om helsetjenester i hjemmet iverksettes innen 15 dager.

Helse: Ikke kommunens beste sektor historisk sett, men mye tyder på at kommunen nå begynner å få grep om sektoren. Riktignok faller kommunen noen plasser på årets kommunebarometer, men plasserer seg likevel på en 76. plass. Kommunen har en økning i jordmødre, mens andelen avtalte legeårsverk holder seg relativt stabil. Andelen fødte med hjemmebesøk øker også, og her ligger kommunen over snittet ellers i landet.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Sykkylven på en 58. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er langt bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 307. plass.

ØKONOMI

Ikke en god sektor for sunnmørskommunen. I fjor endte riktig nok Sykkylven på en 117. plass i denne sektoren på Kommunebarometeret, men i år faller den 120 plasser og ender til slutt på 237. plass.

Kommuneportrett Sykkylven, driftsresultat
Kommuneportrett Sykkylven, driftsresultat

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Også Sykkylven leverte et korrigert driftsresultat på 1,1 prosent i fjor.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til sunnmørskommunen på 5,8 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Sykkylven har mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Sykkylven var dette tallet 0,19 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Sykkylven rangert på 189. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for arbeidskraft med 100. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 262. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Sykkylven 1,9 prosent ved utgangen av september, noe som er litt høyere enn landsgjennomsnittet på 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Sykkylven bor det cirka 7.500 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil gå ned fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Sykkylvens klimagassutslipp blitt redusert med 2,69 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 193. plass i denne sektoren.

Kommuneportrett Sykkylven, befolkningsprognose
Kommuneportrett Sykkylven, befolkningsprognose
Powered by Labrador CMS