Nyheter

Moss fortsetter å gjøre det bra på Kommunebarometeret.
Moss fortsetter å gjøre det bra på Kommunebarometeret.

Moss menger seg med de beste

13 er Moss sitt lykketall på årets kommunebarometer. Gode resultater i skolesektoren bidrar til plasseringen.Moss

Publisert Sist oppdatert

Moss

Moss ligger i Viken fylke

Innbyggere: Ca. 50.000
Ordfører: Simen Nord (H). Ny oktober 2023.
Kommunedirektør: Hans Reidar Ness
Robek: 1 gang på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i år.

Moss har i flere år hatt gode plasseringer på Kommunebarometeret. I år forbedrer kommunen seg i ni av totalt tolv sektorer, og klatrer hele 38 plasser på Kommunebarometeret. Moss gjør det særlig bra innen skole, men kan også vise til resultater innen barnehage, klima og natur, vann, avløp og renovasjon og kostnadsnivå. Mye tyder på at Østfold-kommunen har fått bedre kontroll på økonomien.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Moss har lenge ligget og vaket blant de 60 beste på Kommunebarometeret. Årets 13. plass er kommunens beste plassering så langt. Moss ble slått sammen med Rygge i 2020.

Her ser du Moss' plassering i Kommunebarometeret de siste årene.

Skole: Dette har lenge vært en veldig god sektor for Moss. I år klatrer kommunen ytterligere noen plasser og ender på en 27. plass. Andelen lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk er høyere enn i landet ellers. Kommunen har også en høyere andel lærere som oppfyller kravene til undervisning enn i de fleste andre kommuner. De siste fem årene har også trivselen økt blant elevene i 10. trinn. I Moss fullfører og består 79,86 prosent av elevene videregående skole innen fem år.

Barnehage: En noe varierende sektor, rent historisk. De siste årene har imidlertid Østfold-kommunen havnet i riktig halvdel av Kommunebarometeret. I år klatrer kommunen 51 plasser, til en 85. plass. Det er flere kommunale og private barnehager som oppfyller pedagognormen enn tidligere. Andelen ansatte med pedagogisk utdanning har også økt. I alt 13,2 prosent av de ansatte i barnehagene er menn, dette er høyere enn i landet ellers.

Helse: Ikke Moss’ beste sektor. På årets kommunebarometer klatrer kommunen fra en 155. plass til en 124. plass. Både andelen legeårsverk og helsepleierårsverk øker. I Moss får 91,47 av alle fødte hjemmebesøk innen 14 dager, dette er omtrent som i landet ellers. Andelen vaksinerte 9-åringer er høyere enn i de fleste andre kommuner.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Moss på en 49. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 129. plass.

ØKONOMI

Ikke en veldig god sektor, rent historisk. Men de siste par årene kan det se ut som om Moss har tatt grep. I år plasserer kommunen seg enda litt høyere på Kommunebarometeret, på en 46. plass.

Driftsresultatene viser at Moss kommune har tatt grep.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Moss leverte et korrigert netto driftsresultat på 6,05 prosent av brutto driftsinntekter, noe som er bedre enn de fleste andre kommuner i landet.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Moss 17 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Moss har noe høyere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Moss var dette tallet 0,72 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Moss rangert på 99. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 56. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 269. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Moss 2,4 prosent ved utgangen av oktober. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet på 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Moss bor det cirka 50.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Moss’ klimagassutslipp blitt redusert med 29,9 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 31. plass i denne sektoren.

Så mye vil befolkningen i Moss øke, mener SSB.
Powered by Labrador CMS