Nyheter

Tangenten sto ferdig i 2012 og huser blant annet kommunens administrasjon.
Tangenten sto ferdig i 2012 og huser blant annet kommunens administrasjon.

Nesodden på vei oppover

Gode resultater i både store og små sektorer sørger for at Nesodden havner på en solid 29. plass i Kommunebarometeret.Nesodden

Publisert Sist oppdatert

Nesodden

Nesodden ligger i Akershus fylke

Innbyggere: Cirka 20.000
Ordfører: Cathrine Kjenner Forsland (Ap)
Kommunedirektør: Esther Gilen
Robek: 1 gang på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Nesodden kan skilte med flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. I fjor klatrer kommunen fra en 59. plass til en 29. plass. Akershus-kommunen forbedrer seg i fem av totalt tolv sektorer. Kommunen gjør det særlig godt innenfor skole, men plasserer seg også på topp 100 i sektorer som helse, kostnadsnivå, klima og natur og vann-, avløp og renovasjon. Kommunen ser også ut til å ha kontroll på økonomien.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Nesodden kan vise til flere gode plasseringer i Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen 30 plasser, til en 29. plass.

Det går oppover på Kommunebarometeret for Nesodden.

Skole: En veldig god sektor for Nesodden, også historisk. I fjor falt kommunen noen plasser, men sikrer seg likevel en solid 13. plass. Nesodden har langt flere lærere som oppfyller kravene til undervisning enn de fleste andre kommuner. Trivselen blant elevene i 7. trinn er høyere enn snittet ellers i landet. I Nesodden fullfører og består over 84 prosent av elevene i videregående skole innen fem år.

Helse: Ikke kommunens beste sektor, men i de siste årene har Nesodden gjort det stadig bedre. I fjor havner kommunen på en 76. plass i denne sektoren. Andelen helsesykepleier-årsverk øker. Kommunen har også flere årsverk av psykiatriske sykepleiere og jordmødre enn tidligere. Vaksinasjonsgraden blant 2-åringer og 9-åringer øker og ligger omtrent på samme nivå som ellers i landet.

Barnevern: Ikke en veldig god sektor for Nesodden, selv om den kan vise til enkelte greie plasseringer. På fjorårets barometer ramler kommunen 79 plasser og havner til slutt på en 209. plass. Andelen fagutdannede øker. Kommunen bruker også mer penger på forebygging per innbygger 0–5 år enn tidligere. I Nesodden har over 95 prosent av barna som er omplassert, en omsorgsplan.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Nesodden rangert på en 75. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er litt bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 78. plass.

ØKONOMI

En noe varierende sektor for Nesodden, rent historisk. De siste par årene har kommunen havnet stadig høyere opp på Kommunebarometeret. I fjor klatret kommunen ytterligere fire plasser, til en 74. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Nesodden leverte et korrigert netto driftsresultat på 4,89 prosent av brutto driftsinntekter.

Slik ser driftsresultatet ut for de siste årene.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Akershus-kommunen 14,3 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed noe lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Nesodden har litt mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Nesodden var dette tallet 1,35 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Akershus-kommunen rangert på 98. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for kommuneøkonomi med 70. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 200. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Nesodden 2,3 prosent ved utgangen av mars. Dette er litt høyere enn landsgjennomsnittet på 2 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Nesodden bor det cirka 20.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen øker mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Nesoddens klimagassutslipp blitt redusert med 22,33 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 44. plass i denne sektoren.

SSB spår denne befolkningsveksten for Nesodden.
Powered by Labrador CMS