Nyheter

Høyanger, som ble innmeldt på Robek i august i fjor, teller nær 4.000 innbyggere.
Høyanger, som ble innmeldt på Robek i august i fjor, teller nær 4.000 innbyggere.

Ny høyde for Robek-kommunen Høyanger

Industrikommunen Høyanger sliter med økonomien, men går stadig fram på Kommunebarometeret.Høyanger

Publisert Sist oppdatert

Høyanger

Høyanger ligger i Vestland fylke

Innbyggere: Nær 4.000
Ordfører: Petter Sortland (Ap)
Kommunedirektør: Ørjan Haram
Robek: Fra februar 2023.

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2023.

Høyanger gikk fram i åtte av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2023. Kommunen ligger likevel midt på treet, og det er ingen tvil om at industrikommunen sliter med økonomien.

Arbeidsledigheten er lavere enn landsgjennomsnittet, men kommunen kan vente seg en nedgang i befolkningstallet framover.

TJENESTER

Grunnkretsen Nesse ble overført fra Balestrand kommune til Høyanger kommune i 2020.

Kommunebarometeret: Høyanger har gått fram på Kommunebarometeret hvert år siden kommunesammenslåingen. I fjor gikk kommunen fram 58 plasser og endte på en 173. plass.

Slik har Høyanger plassert seg i Kommunebarometeret.

Grunnskole: Høyanger gikk 54 plasser fram til en 105. plass i denne sektoren i fjor. Noen av årsakene er høyere grunnskolepoeng og en økning i andel elever som trives. Andelen elever som fikk leksehjelp økte også på alle trinn.

Barnehage: Her gikk Høyanger fram 72 plasser til en 219. plass. Mye av årsaken til framgangen er en stor økning i andel kommunale barnehager som oppfyller pedagognormen. Her ligger Høyanger langt over landsgjennomsnittet. Antall barn per barnehage er redusert.

Sosialtjeneste: Høyanger gikk her hele 94 plasser fram til en god 44. plass. Andel sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i over seks måneder har gått betraktelig ned. Samtidig har årsverk til økonomisk rådgivning økt. Det er også en økning i andelen søknader om kommunal bolig som blir innvilget.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Høyanger rangert på en 102. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 110. plass.

ØKONOMI

Her gikk Høyanger tilbake hele 70 plasser til en 342. plass på Kommunebarometeret i fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Høyanger leverte et korrigert netto driftsresultat på – 19,5 prosent av brutto driftsinntekter i fjor. Det er en stor tilbakegang fra driftsresultatet på 2.0 prosent året før.

Driftsresultatet har blitt verre.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Høyanger – 5,8 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed betydelig lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Høyanger har et mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Høyanger var dette tallet 2,15 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Høyanger rangert på 265. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kompetanse, med 67. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for kommuneøkonomi med 350. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Høyanger 1,7 prosent ved utgangen av mars. Landsgjennomsnittet for mars var 2,0 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Høyanger bor det nær 4.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil reduseres med nesten 9 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene er Høyangers klimagassutslipp redusert med 6,77 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 258. plass i denne sektoren.

Det vil bli færre folk i Høyanger, ifølge SSB.
Powered by Labrador CMS