Nyheter

Skaun rådhus sto ferdig bygd på slutten av 1980-tallet. Rådhuset ble bygget etter inspirasjon av låven på Børsa prestegard som måtte vike plass for det nye kommunehuset.
Skaun rådhus sto ferdig bygd på slutten av 1980-tallet. Rådhuset ble bygget etter inspirasjon av låven på Børsa prestegard som måtte vike plass for det nye kommunehuset.

Økonomisk tøvær sikret Skaun topplassering

Framgang i kategorien økonomi bidro til at Skaun føk opp på 2. plass i Kommunebarometeret i fjor. Lav arbeidsledigheten og befolkningsvekst forsterker en mulig lys framtid.SKAUN

Publisert Sist oppdatert

SKAUN

Skaun ligger i Trøndelag fylke

Innbyggere: Cirka 8.600
Ordfører: Gunn Iversen Stokke (Sp)
Kommunedirektør: Petter Lindseth
Robek: To ganger, fra 2001–2001 og fra 2009–2010.

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB.

Skaun forbedret seg i sju av totalt tolv sektorer på Kommunebarometeret i 2023: Pleie og omsorg, barnehage, helse, sosialtjeneste, saksbehandling, kultur og økonomi. Arbeidsledigheten er lav, og en ventet befolkningsvekst bidrar til gode muligheter for kommunen.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Skaun har forbedret seg på Kommunebarometeret siden 2019. Kommunen lå på 41. plass i både 2021 og 2022. I 2023 gikk trøndelagskommunen fram til en 2. plass.

Slik har Skaun plassert seg i Kommunebarometeret de siste årene.

Pleie og omsorg: Skaun gikk 23 plasser fram i fjor til en 149. plass i denne sektoren som utgjør 20 prosent av Kommunebarometeret. Andel av beboere i institusjon totalt med omfattende bistandsbehov har økt. Det er positivt, forutsatt at kommunen har gode tilbud på lavere trinn i omsorgstrappen. Andel av opphold på sykehjem som er korttidsopphold og tid med fysioterapeut på sykehjem, minutter per uke har også økt. Kommunen ville gått enda mer fram i denne sektoren hadde det ikke vært for at antall døgn på sykehus for utskrivningsklare pasienter nesten er doblet.

Helse: Skaun gikk 26 plasser fram til en god 9. plass i denne sektoren. Kommunen har en økning i andel helsesykepleier-årsverk for innbyggere under fem år. Skaun bruker også mer på forebygging, og andelen fødte med hjemmebesøk innen 14 dager har også økt.

Sosialtjeneste: Her gikk Skaun fram 167 plasser til en 52. plass i fjor. Årsverk til økonomisk rådgivning per 1.000 langtidsmottakere av stønad har økt betraktelig. Samtidig har andel sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i både seks og ti måneder eller mer gått ned betraktelig. I barometeret regnes kort stønadstid som bra. Det må være positivt at sosialhjelp er en midlertidig løsning på vei mot noe mer permanent.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Skaun rangert på en 166. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 85. plass.

ØKONOMI

Her gikk Skaun fram 140 plasser til en 61. plass på Kommunebarometeret i 2023. Det er kommunens beste plassering siden 2018.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Skaun leverte et korrigert netto driftsresultat på 6,9 prosent av brutto driftsinntekter i fjor. Kommunen har styrket sitt driftsresultat hvert år siden 2020.

Driftsresultatet går oppover i kommunen.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Skaun 20 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Skaun har bedre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Skaun var dette tallet 1,07 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Skaun rangert på 194. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kommuneøkonomi, med 28. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for næringsliv med 312. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Skaun 1,1 prosent ved utgangen av november. Landsgjennomsnittet for november var 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Skaun bor det cirka 8.600 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med hele 21 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Skauns klimagassutslipp blitt redusert med 1,94 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 211. plass i denne sektoren.

Slik anslås det at kommunens folketall vil vokse framover.
Powered by Labrador CMS