Nyheter

Sande ligger lengst ut mot havet sørvest i Møre og Romsdal, rett nord for Stad.
Sande ligger lengst ut mot havet sørvest i Møre og Romsdal, rett nord for Stad.

Opptur for Robek-sliteren Sande

Sande sliter med økonomien, men løftet seg i fjor i en rekke sentrale sektorer, blant annet pleie og omsorg. SANDE

Publisert Sist oppdatert

SANDE

Sande Ligger i Møre og Romsdal fylke

Innbyggere: Nær 2.500
Ordfører: Dag Vaagen (H)
Kommunedirektør: Renathe Rossi Aglen
Robek: Tre ganger: Fra november 2003 til juli 2007, fra juli 2008 til september 2012 og fra september 2016 til juli 2022.

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i fjor.

Sande gikk fram i sju av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2023. Det er positivt at kommunen går mye fram i den store og krevende sektoren pleie og omsorg. Men kommunen har vært på Robek tre ganger siden 2003 og sliter fortsatt med økonomien. Arbeidsledigheten er litt høyere enn landsgjennomsnittet. Kommunen kan trøste seg med en forventet befolkningsvekst.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Sande har så å si alltid ligget midt på treet i Kommunebarometeret. I fjor gikk kommunen fram 37 plasser og endte på en 205. plass.

Her ser du plasseringene på Kommunebarometeret de siste årene.

Pleie og omsorg: Sande gikk fram hele 101 plasser i fjor til en 49. plass i denne sektoren som utgjør 20 prosent av Kommunebarometeret. Mye av årsaken er at andel plasser i skjermet enhet er så å si doblet. Andel som fullt ut får dekket opplevd behov for bistand til å delta i arbeid og studie har også økt mye.

Grunnskole: Her gikk Sande fram 47 plasser fram til en 115. plass. Andel lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk, 8.–10. trinn har økt. Andelen er nå 100 prosent. Det samme gjelder andel lærere som oppfyller kravene til undervisning, 1.–7. trinn.

Sosialtjeneste: Sande gikk fram 40 plasser til en 190. plass. Noe av årsakene er at andel sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i seks måneder eller mer så å si er halvert.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Sande rangert på en 36. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 16. plass.

ØKONOMI

Sande gikk tilbake 54 plasser til en 322. plass i denne kategorien i Kommunebarometeret i fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Sande leverte et korrigert netto driftsresultat på – 7,1 prosent av brutto driftsinntekter i fjor.

Driftsresultatet i Sande er blitt svekket.

Disposisjonsfond: I 2023 var disposisjonsfondet til Sande 0,2 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed betydelig lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Sande har et mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Sande var dette tallet 1,77 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Sande rangert på 227. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien arbeidsmarked med 101. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for kompetanse med 297. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Sande 2,4 prosent ved utgangen av februar. Landsgjennomsnittet for februar var 2,1 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Sande bor det nær 2.500 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med 4 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene er klimagassutslippene i Sande redusert med 0,37 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 165. plass i denne sektoren i fjor.

Slik forventer SSB at befolkningen i Sande vil vokse.
Powered by Labrador CMS